Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema eroaa maskifiaskon takia

37:26
Näin työministeri Tuula Haatainen kommentoi suojamaskikohua perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt eroa tehtävästään. Pyyntö on hyväksytty, ja ero astuu voimaan välittömästi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Huoltovarmuuskeskus (HVK) on joutunut erikoisen kohun keskiöön hengityssuojaintilaukseen liittyen.

Toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt ja saanut eron tehtävästään. Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nousee työ- ja elinkeinoministeriön virkamies, johtaja Janne Känkänen.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kuittasi itseensä kohdistuneet erovaatimukset toteamalla, ettei ministerin pöydällä ole ollut eikä pidäkään tulla operatiivisia asioita.

Huoltovarmuuskeskus on tilanut miljoonilla euroilla suojavarusteita kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä ja liikemies Onni Sarmastelta tarkistamatta kaksikon taustoja.

Viime viikolla Kiinasta saapui Suomeen suojavarusteita, jotka osoittautuivat laboratoriokäyttöön soveltumattomiksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi jo aiemmin tänään, ettei HVK:n  toimitusjohtaja Lounema nauti enää Marinin luottamusta.

Näin tiedotustilaisuus eteni

Työministeri Haatainen piti tiedotustilaisuuden kello 17 alkaen. MTV Uutiset seurasi tilaisuuden antia hetki hetkeltä.

17.39: Tiedotustilaisuus on päättynyt!

17.38: Kohun nostattaneet, Kiinasta jo saapuneet sairaalakäyttöön soveltumattomat maskit ovat parhaillaan hyötykäytössä sosiaalitoimessa, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström.

17.34: Ministeri Haataiselta kysytään toistamiseen hänen omasta poliittisesta vastuustaan.

– Ministerin pöydälle ei koskaan ole tullut eikä pidä tulla operatiivisia kysymyksiä. Niistä vastaa yksinomaan toimiva johto ja Huoltovarmuuskeskus, Haatainen sanoo.

17.33: Kiinasta saapuneet suojaimet todettiin sairaalakäyttöön sopimattomiksi. Suojaimet oli tässä vaiheessa tilattu ensisijaisesti sairaalakäyttöön, sanoo Ilona Lundström.

17.29: Ministeri Haataiselta kysytään, miten hän kommentoi itseensä kohdistuneita erovaatimuksia. 

Ministeri Haatainen vastaa sanomalla edellyttäneensä Huoltovarmuuskeskukselta laajaa selvitystä siitä, mitä on tapahtunut. Haatainen tulee saamaan selvityksen tiistaina. Varsinaisesti Haatainen ei siis ota kantaa omaan asemaansa.

17.26: Huoltovarmuuskeskuksen kauppatoimet etenevät, ja luotettavilta kauppakumppaneilta on tulossa ensi viikolla materiaalia Suomeen, sanoo HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström.

17.23: Ministeri Haataiselta kysytään, olisiko hän odottanut saavansa tietoa hämäristä kaupoista muuten kuin tiedotusvälineiden kautta.

– Jos on tullut ilmi [Huoltovarmuuskeskuksen] toimivalle johdolle, että on tehty kauppoja tämäntapaisesti, että tämä taustan selvittämisestä on jäänyt tekemättä, olisin tietenkin odottanut, että olisin siitä tiedon saanut, sanoo työministeri Haatainen.

17.22: Tiina Jylhän ja Onni Sarasteen kanssa on Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundströmin tämänhetkisten tietojen mukaan tehty vain yksittäisiä kauppatoimia. Kokonaiskuva varmistuu lähipäivinä.

17.17: Työministeri Tuula Haataiselta kysytään, ketkä hallituksen ministerit tiesivät hämäräperäisistä suojainkaupoista. 

– Ministerinä [en] minä eikä hallituksen jäsenet valtioneuvostossa ole olleet mukana eikä tietoisia näistä operatiivisista toiminnoista. Itse sain tietää tästä eilen luettuani tiedotusvälineiden kautta, Haatainen vastaa.

17.15: – Huoltovarmuuskeskus toimii jatkossa toivottavasti paremmin ja tehokkaammin yhteisen päämäärän eteen, tavoitteena varmistaa, että Suomessa on riittävä määrä suojaimia, sanoo väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nouseva Janne Känkänen.

17.12: Nyt pyritään varmistamaan, ettei muita epäselviä kauppoja olla tekemässä. Suojavarusteiden tarve on yhä akuutti, toteaa Känkänen.

17.10: Huoltovarmuuskeskuksen hallitus ottaa "jatkoaskeliin" kantaa huomenna, sanoo Känkänen.

17.09: Huoltovarmuuskeskus on käynnistänyt ulkopuolisen tahon tekemän tarkistuksen jo tehdyistä kauppapäätöksistä.

17.07: – Keskustelussa [Louneman kanssa] nousi esiin yhteinen näkemys, että tilanteessa on kaikista tärkeintä se, että Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan uskottavuus palautetaan välittömästi, Haatainen perustelee.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nousee työ- ja elinkeinoministeriön virkamies, johtaja Janne Känkänen.

17.05: Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt eroa tehtävästään. Pyyntö on hyväksytty. Ero astuu voimaan välittömästi.

17.04: Työministeri Tuula Haatainen: Tähän mennessä saatujen selvitysten perusteella voidaan päätellä, että tapahtuneet virheet olisi voitu kohtuuvaatimuksin välttää.

17.00: Tiedotustilaisuus käynnistyy!

Kertaa, mistä tapauksessa on kyse:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja