Suojavarustefiasko oli kiireestä johtunut inhimillinen virhe, sanoo huoltovarmuuskeskuksen hallitus – puheenjohtaja ei ota kantaa toimitusjohtajan eroamiseen: "Se on Valtioneuvoston asia"

10:08
MTV Uutiset Live: Suojavarustekaupoissa mokattiin ainakin 10 miljoonan euron edestä – kuka kantaa vastuun? Näin vastaa huoltovarmuuskeskuksen hallitus

Tällä viikolla Suomeen saapui iso kasvosuojaintilaus Kiinasta. Suomessa tehdyissä testeissä selvisi, että suojaimet eivät täyttäneet sairaalakäytön vaatimuksia.

Katso Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajan haastattelu videolta

Huoltovarmuuskeskuksen liikekumppanit olivat kyseisissa varustekaupoissa kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä ja liikemies Onni Sarmaste. He hoitivat tilaukset Kiina-yhteyksillään. 

Sekä Sarmasteen että Jylhän yritysten kanssa tehdyt kaupat ovat viiden miljoonan euron luokkaa molemmat.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajan Ilona Lundströmin mukaan pieleen menneissä varustekaupoissa oli kyse inhimillisestä virheestä. 

– Tämä on äärimmäisen valitettava tapahtumakulku, joka on päässyt tapahtumaan inhimillisestä virheestä johtuen.

Lundströmin mukaan inhimillinen virhekään ei ole hyväksyttävää, mutta tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Lundströmin mukaan kiire ja paine markkinoilla on johtanut virheeseen.

Vastaavissa valtion hankinnoissa edellytetään erityistä tarkkaavaisuutta, myös poikkeusoloissa. 

Ei kommentoi toimitusjohtajan eroamista

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on nyt päättänyt tilata ulkopuolisen tarkastuksen jo kaikkiin tehtyihin koronaan liittyviin kauppatoimiin.

– Jo tässä vaiheessa on selvää, että näitä (Huoltovarmuuskeskuksen) sääntöjä ja ohjeistuksia ei ole noudatettu kokonaisuudessaan. 

Lundströmin mukaan Huoltovarmuuskeskuksen hallitus antoi valtuudet toimivalle johdolle, kun hankitaa tehtiin. Hankinnat käsiteltiin hallituksessa tässä vaiheessa. Itse kaupassa hallitus ei ollut mukana. 

– Se mitä operatiivisessa kauppatoiminnassa tapahtuu on luontaisesti sen tyyppistä tehtävää, jossa hallituksen jäsenet ole paikalla, joten tätä emme näe. Samaan aikaan hallitus on pyrkinyt esimerkiksi sisäistä tarkistusta vahvistamalla toimimaan niin, että luotettavuus olisi todennettu. Valitettavasti toimet eivät purreet tähän tilanteeseen. 

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus ei ole valmis arvioimaan, kuka tilanteesta on vastuussa. 

– Tämä on Valtioneuvoston asia. 

Lundström ei ota kantaa siihen, pitäisikö Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Toni Louneman tai työministeri Tuula Haataisen erota. Hän korostaa, että harkinta kuuluu Valtioneuvostolle. 

Haatainen on pyytänyt epäselvyyksistä selvityksen huoltovarmuuskeskuksen hallitukselta. Keskuksen hallitus vastaa ministerille pääsiäisen jälkeen tiistaina pidettävän hallituksen kokouksen yhteydessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja