Suomi hankki miljoonia kelvottomia maskeja, mutta tapauksessa muhii sakea sotku – SK ja HS: Kauneusyrittäjä Tiina Jylhä ja ulosottovelkainen liikemies riitelevät taustalla

Suojavarusteiden hankkimiseen 600 miljoonaa euroa lisää – mitä tapahtuu seuraavaksi? 28:12
Näin Huoltovarmuuskeskus kommentoi eilen hallituksen suojavarustuksen hankkimiseen osoitettua 600 miljoonan euron lisärahoitusta.

Suomen valtion epäonnistunut hengityssuojainkauppa kietoutuu omituiseen vyyhteen, jossa kaksi yrittäjää riitelee keskenään, kertovat Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat. Toinen yrittäjistä on viihdejulkisuudesta tuttu kauneusyrittäjä Tiina Jylhä.

Suomeen saapui tiistaina Kiinasta 230 000 hengityssuojainta ja 2 miljoonaa kirurgimaskia. Eilen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi, että varusteet eivät olleet riittävää tasoa sairaanhoitajille eivätkö suojamateriaalit olleet sairaalakäyttöön eurooppalaisten standardien mukaisia.

Kauppaa tehtäessä asiakirjat olivat Louneman mukaan kunnossa, mutta tuote ei ollut sitä, mitä sen kuului. Louneman mukaan ensi viikolla Kauko-idästä Suomeen lennätetään neljä laajarunkokoneellista suojamateriaalia lisää.

Koko tämän sopan takana on Suomen Kuvalehden ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan kaksi keskenään riitelevää yrittäjää: kauneusyrittäjä Tiina Jylhä ja liikemies Onni Sarmaste.

Jylhä syyttää pikavippiyhtiötä pyörittänyttä ulosottovelkaista Sarmastetta kavalluksesta ja Sarmaste puolestaan väittää joutuneensa itse huijaus- ja kiristysyritysten kohteeksi.

Erilaisia näkemyksiä tapahtumien kulusta

Jylhä kertoo HS:lle, että Huoltovarmuuskeskukselle toimitetun suojavarustetilauksen oli määrä olla hänen yrityksensä toimittama, mutta Sarmaste ilmestyi kuvioihin ja onnistui vaikuttamaan tilaukseen ja huijaamaan siitä maksetut rahat omalle tililleen. 

– Meillä ei ollut minkäänlaista tekemistä tämän tuoreimman toimituslennon kanssa. Se, mitä Suomeen on toimitettu, ei ole meidän myymämme tuote, Jylhä sanoo HS:ssä.

Jylhä sanoo HS:lle, että Sarmasteella ei pitänyt olla kaupassa mitään roolia. Suomen Kuvalehdelle Jylhän asianajaja Kari Uoti on kuitenkin kertonut, että Sarmaste asioi Huoltovarmuuskeskuksen kanssa Jylhän yhtiön edustajana.

Jylhä ei kerro minkälaisista summista kaupassa oli kyse, mutta HS:n tietojen mukaan kaupan arvo olisi ollut ainakin viisi miljoonaa euroa.

Sarmasteen tarina on hyvin erilainen kuin Jylhän. Hän sanoo Suomen Kuvalehdessä, että hänen tarkoituksenaan oli hankkia valtiolle myytäviä tarvikkeita Jylhän yritykseltä, mutta tämä ei ollutkaan pystynyt toimittamaan niitä. 

– Sitten heiltä tuli tieto, että heillä ei ollutkaan tavaraa, ja sitten sertifikaattikin oli väärennetty, Sarmaste kertoo HS:lle.

Sarmaste sanoo lehdessä irtisanoneensa sopimuksen ja hankkineensa tavarat muuta kautta Kiinasta. Hän ei kertonut tarkemmin tuotteiden alkuperästä, mutta sanoi olevansa ”hyvin verkostoitunut monessa eri maassa”.

Helvetin enkelit perimähommissa?

Sarmaste myös väittää, että Jylhä ja hänen kumppaninsa Tapani ”Tape” Valkonen olisivat palkanneet moottoripyöräjengi Helvetin enkelit perimään häneltä viittä miljoonaa euroa. Miehen mukaan hänen kotiinsa on äskettäin yritetty murtautua ja ikkunan läpi on heitetty kivi.

Jylhä kiistää HS:lle kyseiset väitteet ja sanoo, ettei asia pidä millään tavalla paikkaansa eikä hänellä ole mitään tuttavuuksia siellä päin.

Huoltovarmuuskeskuksesta ei ole kommentoitu asiaa Suomen Kuvalehdelle tai Helsingin Sanomille.

Lue myös:

    Uusimmat