Ruotsidemokraattien puoluetoimistolla trollitehdas – katso piilokameran paljastukset

Tästä on kyse Ruotsia kuohuttavassa trollitehdasjupakassa 4:42
Ruotsissa paljastui poikkeuksellinen trollitehdas – tästä on kyse

Ruotsissa on paljastunut poikkeuksellinen trollitehdas. Ruotsalainen TV4-kanava paljasti, että ruotsidemokraattien puoluetoimistolla tehtaillaan törkyviestejä muun muassa hallituspuolueiden edustajista.

Ruotsin sisäpolitiikka on ajautunut poikkeukselliseen tilanteeseen, joka on vaatinut hallituksen kriisikokouksia.

Selkkauksen aiheuttivat Ruotsin TV4:n tutkivan journalismin ohjelman, Kalla faktan, paljastukset.

Kalla faktan toimittaja ujuttautui hallitusta tukevan oppositiopuoleen ruotsidemokraattien puoluetoimiston tiedotusosastolle töihin.

Operaation aikana ilmeni, että ruotsidemokraatit käyttää lukuisia nimettömiä sosiaalisen median tilejä, joilla mustamaalataan muita puolueita ja jaetaan muun muassa maahanmuuttajavastaista ja faktoja vääristelevää sisältöä netin videoalustoille.

TikTok-, Youtube-, Instagram- ja Facebook-tilien yhteyksistä puolueeseen ei kerrota videoiden katsojille eikä tilien seuraajille.

Karua katsottavaa

Kalla fakta -ohjelman peitetehtävissä ollut toimittaja Daniel Andersson salakuvasi keskusteluja eri toimijoiden kanssa lähes puoli vuotta kestäneessä operaatiossa.

Piilokameran kuvaama materiaali on paikoin karua katsottavaa.

Yhdessä pätkässä viestintäosastolla suunnitellaan disinformaation levittämistä Sosiaalidemokraattisesta puolueesta arabian kielellä.

Ruotsidemokraattien tileillä julkaistujen videoiden sisällössä suurimman huomion on saanut muiden puolueiden piikittely.

Videoilla hyökätään voimakkaasti poliittisten kilpakumppanien, myös pääministeripuolue moderaattien kimppuun.

Kalla fakta -ohjelman toimittajan piilokameralla kuvaama materiaali on paikoin karua katsottavaa ja kuunneltavaa 0:32
Viiden jälkeen -ohjelma sai käyttöönsä Kalla faktan materiaalit. Ohjelman toimittajan piilokameralla kuvaama materiaali on paikoin karua katsottavaa ja kuunneltavaa. ”Pitäisi perustaa arabiaksi kotisivuja, joissa selitetään sosiaalidemokraattien haluavat, että teidän lapsistanne tulee homoseksuaaleja”, yksi trollaaja ehdottaa. Muut naureskelevat taustalla.

Käytössä deep fake -teknologia

Miljoonittain näyttökertoja saaneilla videoilla käytetään niin sanottua deep fake -teknologiaa.

Poliittiset vastustajat saadaan tekoälyä hyödyntäen sanomaan videoilla jotain, mitä he eivät todellisuudessa ole koskaan sanoneet.

Oman sisällöntuotantonsa lisäksi puolue on palkannut kaksi tunnettua vaikuttajaa tuottamaan poliittista sisältöä. Tästäkään ei kerrota yleisölle missään.

TV4:n mukaan ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson tiesi ainakin yhden työntekijän nimettömästä tilistä ja siitä, että se oli saanut hyväksynnän johdolta.

TV4:n mukaan Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson tiesi ainakin yhden työntekijän nimettömästä tilistä 0:20
TV4:n mukaan ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson tiesi ainakin yhden työntekijän nimettömästä tilistä ja siitä, että se oli saanut hyväksynnän johdolta. ”Luulen että Jimmie rakasti meemejä”, työntekijä paljastaa TV4:n toimittajalle Daniel Anderssonille piilokamerassa.

Åkesson kuittaa viestit huumoriksi

Ruotsidemokraatit lupasi tuhota 45 somepostaustaan hallituksen kriisikokouksen jälkeen.

Se myös pyysi anteeksi hallituspuolueilta.

Jimmie Åkesson kuvaili viestejä tosin huumoriksi ja satiiriksi.

Trollitilejä puolue ei aio lakkauttaa.

Youtube on sulkenut osan omalla alustallaan olleista tileistä.

Ruotsin TV4 ja MTV kuuluvat samaan Telia-konserniin.

 

Lue myös:

    Uusimmat