Ruotsin vaalitulos varmistumassa porvariblokin voitoksi – "Tarkoittaisi sosiaalidemokraattien kahdeksan vuoden valtakauden päättymistä"

Mitä Ruotsin vaalitulos merkitsee? 9:09
MTV Uutisten Skandinavian-avustaja Kari Lumikero kertoo, mitä Ruotsin vaalitulos merkitsee maan politiikassa.

Ruotsin vaaleissa porvariblokki on niukassa johdossa, kun äänistä oli aamulla laskettu 94 prosenttia. Porvarit olisivat saamassa tällä hetkellä vain yhden paikan punavihreää blokkia enemmän, ja loput äänet eivät välttämättä enää riitä muuttamaan tilannetta.

MTV Uutisten Skandinavian-avustaja Kari Lumikero kertoo Uutisaamun haastattelussa, että porvaririntama johtaa Ruotsin vaaleja tällä hetkellä siten, että se olisi saamassa 175 edustajapaikkaa, ja sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki 174 paikkaa. 

– Näyttäisi siltä, että Kokoomuksen Ulf Kristerssonin johtama porvaririntama olisi voittamassa vaalit. Tämä tarkoittaisi, että sosiaalidemokraattien kahdeksan vuoden valtakausi olisi päättymässä, Lumikero kertoo.

350 vaalipiirin äänet ovat kuitenkin vielä laskematta, ja vasta keskiviikkona saadaan tietää eilisen päivän sekä ulkoruotsalaisten äänet. Lumikero ei kuitenkaan usko, että tämä muuttaa vaalitulosta.

– Ulkoruotsalaisilla on ollut taipumus äänestää oikeistopuolueita. Näin ollen näyttää siltä, että Kokoomuksen Ulf Kristersson on Ruotsin seuraava pääministeri, Lumikero kertoo.

Vaalitaistelun pinnalla jengirikollisuus

Lumikero kertoo, että vaalitaistelua on siivittänyt keskustelu jengirikollisuudesta, joka on saanut ruotsalaiset kyllästymään tilanteeseen. 

– Ruotsidemokraatit sekä Kokoomus ovat vaatineet kovempia rangaistuksia jengirikollisille, siinä missä demokraatit ovat pyrkineet painottamaan myös sosioekonomisia uudistuksia, joissa pyritään lisäämään maahanmuuttajien koulutusta ja vähentämään asumisen keskittymistä, jotta etenkään maahanmuuttajataustaiset lapset eivät syrjäytyisi, Lumikero selittää. 

Ruotsidemokraatit edustavat äärilinjoja

Porvariblokin todennäköinen voitto Ruotsidemokraattien mukanaololla tarkoittaa Lumikeron mukaan hyvin mielenkiintoisia vaiheita Ruotsin politiikassa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Ruotsidemokraatit on siitä erikoinen puolue, että se on noussut politiikkaan alunperin natsitaustoista, ja perustajien joukossa oli mukana avoimesti natseja. 

Lumikero kertoo, että tästä syystä puolueen hallitukseen nousun mahdollisuutta on epäilty Ruotsissa. Ruotsissa on tosin ollut usein tapana perustaa myös vähemmistöhallitus, kuten Sosiaalidemokraatit ovat tehneet. 

Lumikero kertoo tulosta Ruotsin politiikan suhteen huolestuttavaksi.

– On huolestuttavaa, että näinkin äärilinjoja avaava puolue on noussut näinkin suureksi demokraattisen prosessin myötä.

Ruotsissa eletään mielenkiintoisia aikoja myös sen suhteen, että ensi talvena edessä on energiakriisi, ja sähkön hinta huolestuttaa monia. 

– Se tiedetään, että jos Kristersson alkaa johtaa Ruotsia, niin maan energiapolitiikassa on luvassa täyskäännös, ja ydinvoimaloita aletaan todennäköisesti rakentaa lisää, Lumikero toteaa. 

Otsikkoa muutettu 10.52.
Juttua korjattu 10.39: Ulf Kriterssonin puolue korjattu Kokoomukseksi jutussa aiemmin lukeneen Ruotsidemokraattien sijaan.  

Lue myös:

    Uusimmat