Ruotsi äänestää jännittävissä valtiopäivävaaleissa: seuraavan hallituksen muodostamisesta ennustetaan vaikeaa

Ruotsissa äänestetään tänään valtiopäivävaaleissa, joissa asetelma maan kahden poliittisen blokin välillä on äärimmäisen tasaväkinen. Koska sekä punavihreillä että porvariblokilla on myös sisäisiä erimielisyyksiä, ennustetaan seuraavan hallituksen muodostamisesta erittäin vaikeaa.

Etukäteen on varmaa, että pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraatit säilyttävät selvästi suurimman puolueen aseman. Toiseksi suurimman puolueen asemasta käydään tiukempaa taistoa. Ruotsidemokraatit saattaa nousta ohi perinteisen pääoppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen.

Lähes varmaa on se, että Ruotsiin syntyy lopulta jälleen vähemmistöhallitus, jota osa puolueista tukee tapauskohtaisesti hallituksen ulkopuolelta.

Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa järjestetään samaan aikaan myös alue- ja paikallisvaalit. Äänestys alkaa kello 9 ja päättyy kello 21 Suomen aikaa.

Vaalituloksen selviämistä voi hidastaa se, että ennakkoääniä ei lasketa etukäteen vaan vasta varsinaisen äänestyksen päätyttyä. Äänestäjällä on oikeus "katua" ennakkoääntään, eli hän voi käydä äänestämässä toistamiseen itse vaalipäivänä. Tämä viimeiseksi annettu ääni jää silloin voimaan.

Ennakkoääniä ei lasketa ennakkoon

Vaalipäivään saakka jatkuvan ennakkoäänestyksen viimeiset äänet eivät edes ehdi mukaan sunnuntain lasketaan, vaan ne lasketaan vasta keskiviikkona. Lopputuloksen selviäminen voi siis kestää, jos vaalista tulee äärimmäisen tiukka.

Vaalien parhaiden menestyjien lisäksi jännitettävää riittää myös puolueiden häntäpäässä. Ruotsissa on nimittäin käytössä neljän prosentin äänikynnys: jos puoleen äänisaalis jää sen alle, valtiopäivätalon ovet pysyvät kiinni. Kyselyissä lähinnä tuota rajaa ovat olleet punavihreältä puolelta ympäristöpuolue ja porvaripuolelta liberaalit.

Kumman tahansa putoaminen valtiopäiviltä vaikuttaisi merkittävästi hallituksenmuodostuskuvioihin.

Punavihreään blokkiin luetaan Ruotsissa sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue, vasemmistonpuolue ja keskustapuolue. Porvariblokki koostuu maltillisesta kokoomuksesta, ruotsidemokraateista, kristillisdemokraateista ja liberaaleista.

Lue myös:

    Uusimmat