Mainos

Ruotsin eduskuntavaaleista tulossa mutkikas kamppailu

Ruotsi saattaa ajautua ensi sunnuntain eduskuntavaalien jälkeen pahaan pattitilanteeseen, ellei kumpikaan valtaryhmittymä saa omaa enemmistöä valtiopäiville.

Tänään iltapäivällä Ruotsin oppositio piti viimeisen suuren, yhteisen vaalitilaisuutensa Tukholmassa.

Epävarmoja äänestäjiä on edelleen satoja tuhansia, ja heidän tukeaan Mona Sahlinin johtama kolmen puolueen punavihreä rintama tarvitsee välttämättä vallanvaihdokseen.

- Nyt on pakko raataa jos aiomme voittaa. Täytyy tehdä vielä enemmän töitä kuin tähän asti, Ruotsin ympäristöpuolueen puheenjohtaja Maria Wetterstrand hehkutti tilaisuudessa

Vaaliasiantuntijoiden mielestä opposition tilanne alkaa kuitenkin olla toivoton. Kaksi tämänpäiväistä mielipidemittausta ennakoi porvariallianssille selkeää vaalivoittoa.

Kuuma poliittinen kysymys Ruotsissa silti on, mitä tapahtuu jos porvariallianssi voittaa vaalit mutta ei saa omaa enemmistöä valtiopäiville.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään ympäristöpuolueen loikkaamista porvaririntaman tueksi, mutta puoluejohto kiistää tällaisen jyrkästi.

- Varsinkin siksi, että allianssi on ilmoittanut haluavansa perustaa vähemmistöhallituksen. Meitä ei ole ylipäätään pyydetty mukaan, Wetterstrand lausuu.

Kansanedustaja Ville Niinistön vaimo Maria Wetterstrand on tarkkaan tietoinen, että vihreät ovat Suomessa mukana keskusta-oikeistolaisessa hallituksessa, mutta naapurimaasta ei hänen mukaansa voi hakea mallia Ruotsiin.

- Suomen poliittinen järjestelmä on aivan erilainen, siellä ei ole blokkipolitiikkaa. Ruotsia ja Suomea ei voida tässä asiassa rinnastaa - valitettavasti.

Ruotsin politiikan kuvioita saattaa sotkea vielä entisestään se, että äärioikeistolainen Ruotsidemokraatit näyttää ylittävän neljän prosentin äänikynnyksen.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.