Ruotsalaismuusikot vaativat Israelin sulkemista ulos Euroviisuista: "EBU osoittaa merkittävää kaksinaismoralismia"

Myös Ruotsissa vaaditaan Israelin sulkemista ulos Euroviisuista.

Yli tuhat ruotsalaisartistia on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Euroopan yleisradiounioni EBU:a vaaditaan sulkemaan Israel ulos Euroviisuista. Ruotsalaisessa Aftonbladet-lehdessä julkaistussa vetoomuksessa Gazassa painotetaan olevan meneillään humanitaarinen katastrofi, ja Israelin Gazassa harjoittamia sotatoimia kuvataan siinä julmiksi.

EBU kertoi joulukuussa Sky Newsille hyväksyneensä Israelin osallistumisen vuoden 2024 Euroviisuihin. EBU kommentoi johtokuntansa tekemää päätöstä sanoen Euroviisujen olevan laulukilpailu julkisille yleisradioyhtiöille, ei valtioille.

Ruotsalaismuusikoiden vetoomuksessa huomautetaan, että vuonna 2022 EBU päätti sulkea Venäjän ulos Euroviisuista maan hyökättyä Ukrainaan, ja vuonna 2021 se eväsi osallistumisen Valko-Venäjältä, koska maan katsottiin rikkovan EBU:n lehdistönvapaussääntöjä.

Katsomme, että sallimalla Israelin osallistumisen EBU osoittaa merkittävää kaksinaismoralismia, joka heikentää järjestön uskottavuutta, vetoomuksessa sanotaan.

Vetoomuksen allekirjoittajat odottavat sekä EBU:n että vuoden 2024 Euroviisujen isäntäkanavan SVT:n "olevan johdonmukaisia ​​suhtautumisessaan demokraattisia arvoja ja ihmisoikeuksia loukkaaviin osallistujamaihin."

– Israelin osallistumisen salliminen heikentää paitsi kilpailun henkeä, myös koko julkisen palvelun tehtävää. Se lähettää myös viestin, että valtiot voivat tehdä sotarikoksia ilman seurauksia. Siksi vetoamme EBU:uun: Sulje Israel pois vuoden 2024 Euroviisuista, vetoomuksessa vaaditaan.

Euroviisut järjestetään toukokuussa Ruotsin Malmössa.

Suuri joukko suomalaisia musiikkialan ammattilaisia allekirjoitti aiemmin vetoomuksen, jossa vaadittiin, että Yle painostaa EBU:a sulkemaan Israelin ulos Euroviisuista. Yli 1500 allekirjoittanutta myös vaatii Yleä boikotoimaan Euroviisuja, mikäli EBU sallii Israelin osallistua kilpailuun. Muusikot toimittivat vetoomuksen Ylelle tiistaina 16. tammikuuta.

UMK-finalisti Jesse Markin ilmoitti aiemmin, että voittaessaan UMK:n hän ei edustaisi Suomea Euroviisuissa, jos Israel on mukana.

Tästä on kyse

Terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa. Hyökkäyksessä kuoli Israelin mukaan yli 1 100 ihmistä ja Hamas otti maan mukaan myös noin 250 panttivankia.

Israel aloitti ilmaiskut ja maaoperaatiot Gazan kaistalle Hamasin hyökkäyksen jälkeen.  

Hamasin alaisen Palestiinan terveysministeriön mukaan sodan aikana Gazassa on kuollut jo yli 25 000 ihmistä. 

YK:n mukaan noin 85 prosenttia Gazan väestöstä on joutunut pakenemaan sotatoimia. Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. 

Israel on asettanut sodan tavoitteeksi Hamasin tuhoamisen.

Lue myös:

    Uusimmat