Ruoka-aineallergiat voivat pahentaa MS-taudin oireita – yhteydelle kaksi mahdollista selitystä

9:55
Mikä on MS-tauti ja miten se vaikuttaa elämään?

Ruoka-aineallergiat saattavat lisätä MS-tautia potevien oireilua ja vaikuttaa aivomuutosten ilmaantumiseen. Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia, mutta myös toisenlaisia tuloksia on saatu.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat 1 400 MS-tautia sairastavan aikuispotilaan terveystietoihin ja aivokuvauksiin. Osallistujista 920:lla oli ainakin yksi allergia. Ruoka-aineallergia oli 240 potilaalla.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot allergioista tietoihin potilaiden MS-taudin pahenemisjaksoista, he havaitsivat pahenemisjaksot noin kolmanneksen yleisemmiksi ruoka-aineallergioita potevilla. MS-tautiin kuuluvia aivomuutoksia heillä oli noin 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin potilailla, joilla ei ollut allergioita. Muut kuin ruoka-aineallergiat eivät liittyneet MS-taudin oireisiin.

Syy immuunijärjestelmässä tai suoliston bakteereissa?

MS-taudilla ja muilla autoimmuunitaudeilla on yhteisiä immuunijärjestelmään liittyviä piirteitä, jotka voivat selittää yhteyden. Toinen selitys voi olla suoliston bakteerikannat ja niiden häiriöt. Tutkimusten mukaan bakteereilla voi olla osansa MS-taudissa, ja ruoka-aineallergiat voivat vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin. Mekanismista ei tosin ole varmaa tutkimusnäyttöä.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja