Viisi merkkiä ruoka-allergiasta – voi tulla aikuisenakin!

Ruoka-allergia diagnosoidaan altistuskokeella, mutta milloin sellaista on syytä epäillä? Men’s Health listasi oireita, joiden ilmaantuminen aina tietyn ruoka-aineen nauttimisen jälkeen voi kieliä tutkimisen tarpeesta.

Ruoka-allergioita pidetään lasten vaivoina, mutta ne voivat kehittyä myös myöhemmällä iällä. Arvioidaan, että imeväis- ja leikki-ikäisistä ruoka-allergisia on jopa 15 prosenttia, peruskoululaisista jopa kymmenen prosenttia ja aikuisista jopa viisi prosenttia.

Allergian synty liittyy elimistön puolustusjärjestelmään: elimistö tulkitsee jonkin ruoan sisältämän aineen ”vieraaksi” ja kehittää sitä kohtaan allergisen tulehdusreaktion.

Aikuisilla ruoka-aineallergian yleisimpiä aiheuttajia ovat esimerkiksi pähkinät, tietyt vihannekset ja hedelmät, juurekset, mausteet ja soija. Vauvoilla ja lapsilla listan kärkipäässä taas ovat esimerkiksi maito, kananmuna ja viljat.

Allergiaoireet saattavat voimistua vuodenaikojen mukaan, esimerkiksi keväällä, kun ilmassa leijailee koivun siitepölyä. Yleensä oireita tulee heti tai muutaman tunnin kuluessa ruokailusta. Lue alta, millaisia oireet ovat.

Iho villiintyy

Usein allerginen reaktio ilmenee kutinana ja urtikariana eli nokkosihottumana: iholle kohoaa punaisia paukamia, joita on suorastaan pakko raapia. Tyypillisiä paikkoja ovat kädet, jalat, nivelet ja suun ympäristö. Pään alueella ja ylävartalolla voi näkyä myös atooppista ekseemaa. Ihottuma saattaa ikään kuin lehahtaa näkyviin ja sitten kadota.

Suu ärsyyntyy

Allergia voi saada aikaan kuivaa yskää tai kutinaa syyn ympärillä. Tällainen reaktio liittyy yleensä hedelmiin tai vihanneksiin, joissa on samanlaisia proteiineja kuin siitepölyssä. Usein oireet häviävät muutamassa minuutissa siitä, kun allergisoivaa ruoka-ainetta ei enää ole suussa.

Syke muuttuu

Joskus ruoka-allergiaan saattaa liittyä verenpaineen madaltumista ja pulssin heikkenemistä. Tätä oiretta tuskin huomaa ilman verenpainemittaria, se voi olla vain häivähdyksenomaista heikotusta.

Toisaalta verenpaineen voimakas lasku voi liittyä anafylaksiaan, äkilliseen ja vakavaan allergiseen reaktioon, jossa ilmenee laaja-alaista ihottumaa, kutinaa, hengitysvaikeuksia ja turvotusta nimenomaan nielussa. Jotkut kokevat myös sydämen tykytystä, pahoinvointia ja vatsakipuja. Hengenvaarallinen reaktio vaatii nopeaa hoitoa.

Nielemisvaikeudet

Joskus ruoka-allergiaan voi liittyä niin sanotti eosinofiilinen esofagiitti: ruokatorven tulehdus, joka ilmenee nielemisvaikeuksina tai vaikka palan tunteena. Oireyhtymä on harvinainen, mutta atoopikkojen sanotaan olevan sille alttiimpia.

Vatsavaivat

Pahoinvointi, vatsakivut tai ripulointi aterian jälkeen eivät välttämättä johdu esimerkiksi ruokamyrkytyksestä. Jos ne vaivaavat joka kerta tietyn ruoka-aineen nauttimisen jälkeen, kyseessä voi olla allergia. Tilanteeseen voi liittyä myös oksentelua.

Lähteet: Men’s Health, Allergia.fi, Terveyskirjasto

Yliherkkyysoireista eroon aivotreenillä?

Home- ja monikemikaaliyliherkkyydestä pitkään kärsinyt Maria Nordin kertoi Huomenta Suomessa syyskuussa, että hän ja kymmenet muut suomalaiset ovat päässeet eroon elämää rajoittavista oireista uudella, aivojen "treenaamiseen" keskittyvällä menetelmällä. 

Hometta, pölyä ja yliherkkyyttä – mikä avuksi? 9:00

Lue myös:

    Uusimmat