Ruoka-allergia diagnosoidaan altistuskokeella, mutta milloin sellaista on syytä epäillä? Men’s Health listasi oireita, joiden ilmaantuminen aina tietyn ruoka-aineen nauttimisen jälkeen voi kieliä tutkimisen tarpeesta.
Ruoka-allergioita pidetään lasten vaivoina, mutta ne voivat kehittyä myös myöhemmällä iällä. Arvioidaan, että imeväis- ja leikki-ikäisistä ruoka-allergisia on jopa 15 prosenttia, peruskoululaisista jopa kymmenen prosenttia ja aikuisista jopa viisi prosenttia.
Allergian synty liittyy elimistön puolustusjärjestelmään: elimistö tulkitsee jonkin ruoan sisältämän aineen ”vieraaksi” ja kehittää sitä kohtaan allergisen tulehdusreaktion.
Aikuisilla ruoka-aineallergian yleisimpiä aiheuttajia ovat esimerkiksi pähkinät, tietyt vihannekset ja hedelmät, juurekset, mausteet ja soija. Vauvoilla ja lapsilla listan kärkipäässä taas ovat esimerkiksi maito, kananmuna ja viljat.
Lue myös: Ensimmäinen tapaus Suomessa? Olli sai liha-allergian punkin puremasta
