Röstiperunat

Makuja sivuilta kyseltiin ohjetta röstiperunoiden valmistamiseen. Sveitsiläinen kansallisherkku on levinnyt pitkin Keski-Eurooppaa ja saavuttanut Suomenkin. Raastetusta perunasta valmistetun paksun lettusen herkullisuuden salaisuus on usein runsaassa voissa.

1. Kiinteä perunalajike (värikoodiltaan vihreästä pussista otettu peruna) keitetään kuorineen kylmässä vedessä puolikypsäksi (noin 10 minuuttia).

2. Jäähtyneet perunat kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. On myös koulukuntia, jotka eivät pidä perunoiden esikypsennystä lainkaan välttämättömänä. Tällöin röstin kypsentäminen pannulla vaatii pidempää aikaa ja hermoja, sillä massa tarttuu herkästi pannuun kiinni.

3. Mausta perunaraaste suolalla ja pippurilla. Tässä vaiheessa voi massaan lisätä myös röstiä rikastuttavia raaka-aineita tai mausteita (esim. fetajuustoa, voimakasta juustoraastetta, kuivattuja yrttejä, raastettua muskottipähkinää)

4. Kuumenna paistinpannu (mieluiten hyvin palvellut, aito valurautainen) ja lisää runsaasti voita. Anna voin hieman ruskistua, mutta älä anna sen päästä palamaan. Painele perunamassaa pannulle, joko pieniksi lettusiksi tai koko pannun kokoiseksi ohueksi kakuksi. Paista kummaltakin puolelta niin, että rösti kypsyy kokonaan ja muodostuu tiiviiksi letuksi. Suuren kakun saa käännettyä kätevästi kannen tai lautasen avulla. Eli kumoa toiselta puolelta paistettu kakku kannelle tai lautaselle ja valuta takaisin pannuun.

Kypsennettäessä vaaditaan kärsivällisyyttä (ja reilusti rasvaa), sillä kakku halkeilee helposti, eikä "ota tarttuakseen", muuta kuin pannuun kiinni. Mutta onnistunut tulos on rapeudessaan herkullinen. Röstin voi toki kypsentää loppuun myös uunissa 200 asteessa.

Röstiperunaa tarjotaan usein liha- ja riistaruokien lisäkkeenä. Mutta mikään ei estä tarjoamasta röstiä myös kalan ja kirpsakan ranskankerma- tai kermaviilipohjaisen kastikkeen kanssa.

(MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat