Mainos

Romaniyhteisö hylkäsi Jonin, kun hän tuli kaapista 24-vuotiaana – välit jopa perheeseen katkesivat: "Olen nyt vapaa olemaan mitä haluan"

9:18

Homoseksuaalisuus on romaniyhteisössä asia, josta ei puhuta. Kun Joni Virtanen tuli kaapista, hänen elämänsä mullistui.

Joni Virtanen paljasti 24-vuotiaana olevansa homoseksuaali. Ja rytinällä paljastikin: iltapäivälehden kannessa draq queeniksi pukeutuneena.

Virtanen on romani, ja romanikulttuurissa homoseksuaalisuus ei ole hyväksyttyä.

– Se on asia, josta ei puhuta, se on niin kuin sairaus, Virtanen sanoo.

Virtanen tajusi teini-ikäisenä pitävänsä miehistä. Hän kertoo aloittaneensa 18-vuotiaana tekemään pesäeroa kulttuuriin, jossa hän ei kokenut paikkansa olevan.

– Oli hirveästi sääntöjä ja pelättiin, että esimerkiksi omaksun kantasuomalaisten kavereideni tapoja, hän muistelee.

Salailu vietiin pitkälle

Koska Virtanen ei voinut kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan, hän esimerkiksi valehteli nuoremmille sukulaisilleen seurustelevansa tytön kanssa.

Peiterooli meni lopulta niinkin pitkälle, että Virtanen meni naimisiin naisen kanssa ollessaan 21-vuotias. Virtasen puoliso oli periaatteessa mukana "juonessa".

– Oltiin vuosi yhdessä ja kolme kuukautta naimisissa. 

Muutama vuosi myöhemmin hän päätti, että salailu saa riittää. Oli aika aloittaa elämä omin ehdoin, ei muiden toiveiden mukaan.

Perhe katkaisi välit

Nyt 28-vuotiaan Virtasen mukaan päätös tulla kaapista ja olla oma itsensä oli hänen elämänsä paras, vaikka sillä oli rajuja seurauksia.

Koko hänen perheensä ja sukunsa katkaisivat yhteydenpidon häneen. Hylkäämispäätös on toistaiseksi pysynyt tähän päivään asti.

– Minun puoleltani se on fine. Minulla on pitkä kuuden vuoden parisuhde ja ystäviä ympärillä, joista on tullut minulle perhe. En kaipaa ihmisiä, jotka eivät hyväksy minua. Ne, ketkä rakastavat sinua vilpittömästi olit mitä tahansa, kertoo enemmän, Virtanen kertoo.

Virtanen sai myös osakseen uhkailua ja halveksivia viestejä sekä tutuilta että tuntemattomilta. Vakavin uhkauksista oli tappouhkaus.

Romaniyhteisö jäi taakse

Virtanen on jättänyt romaniyhteisön lopullisesti taakseen. Samalla hän toivoo kuitenkin, että suvaitsevaisuutta voisi kasvattaa yhteisön sisällä. 

– Moni nuori voi elää kaapissa siellä yhteisössä ja luulla, että se on ainoa oikea tapa elää. Haluan tuoda esiin, että on muita vaihtoehtoja, hän kertoo.

Virtasen ohje on ottaa riskejä ja miettiä, kenen vuoksi haluaa elää.

– Olen nyt vapaa tekemään ja olemaan mitä ikinä haluan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.