Rion pronssilla uuden suunnan uralleen saanut Mira Potkonen viimeisen kerran mitalijahdissa – ”Totuus, että jokainen ottelu voi olla viimeinen”

2:24
Nyrkkeilijä Mira Potkosen menestyksekäs ura huipentuu Tokion olympialaisiin.

Rion olympialaisista Suomen ainoan mitalin hankkinut nyrkkeilijä Mira Potkonen uskoo sataprosenttisesti itseensä Tokiossa. Edessä on uran viimeinen ottelu.

Potkonen täytti viime vuoden puolella 40 vuotta, joten Tokion kisojen lykkääntyminen olisi saattanut viedä häneltä mahdollisuuden kokonaan. Nyrkkeilyn yläikäraja on 40, mutta kun siirron syy oli korona-pandemia, myös säännöissä joustettiin. Potkonen nyrkkeilee Tokiossa viimeistä kertaa arvokisoissa.

Potkonen on koko uransa valmistautunut siten, ettei hän katso kaaviota tai mahdollisia seuraavia otteluita. Nyt jos koskaan mennään ottelu kerrallaan.

– Sehän on totuus, että jokainen ottelu voi olla viimeinen. Niinhän se on aina kisoissa, mutta nyt toki oikeasti viimeinen, Potkonen totesi kisakylässä.

– Se tuo sellaista hyvänlaista fiilistä, että saa painaa menemään loppuun saakka, niin paljon kuin minusta irti lähtee. Kaikki peliin vaan, Potkonen sanoi hyväntuulisena.

Tärkeintä tamperelaiselle on, että hän vapauttaa mielensä. Hän kyllä tietää mitä kehässä pitää tehdä.

– Mä oon just hyvä nyt, hän totesi kysyttäessä, että onko hän parhaimmillaan nyrkkeilijänä.

Potkosen olympiakullan metsästys käynnistyy tiistaina Maiva Hamadouchea vastaan. Potkonen kukisti ranskalaisen kaksi vuotta sitten EM-finaalissa, ja vastus on muutenkin tuttu. Potkonen ja Hamadouche ottelivat Tokioon valmistavalla Italian leirillä treenimielessä.

– Se on viimeisin muisto, siitä jäi hyvä fiilis. Eli hyvin mielin senkin puolesta. Odotan vain, että pääsen kehään.

– Aika hullu vastustaja, hullua matsia on tiedossa. Hän tulee päälle kuin yleinen syyttäjä. Mielenkiintoista, oikein odotan jo sitä. Hän on hyvä vastustaja, Potkonen kuvailee 31-vuotiasta avauskierroksen vastusta.

Rion jälkeen mahdollisuus ammattimaiseen tekemiseen

Kun Potkonen nappasi pronssin Riosta, se muutti hänen urheilu-uraansa merkittävästi. Tukitoimet ovat parantuneet, hän on saanut paremmat olosuhteet nyrkkeilyyn ja ennen kaikkea valmentaja Maarit Teurosen saama huippuvalmennustuki on vienyt tekemistä huomattavasti ammattimaisempaan suuntaan. Ammattimaisuus-sanan Potkonen mainitsee useampaan kertaan.

– Olemme saaneet keskittyä treeniin, eikä tarvitse olla suhaamassa työpaikalle, ja sieltä samoilla höyryillä treeneihin väsyneenä ja nälkäisenä. On ollut aikaa keskittyä harjoitukseen, siihen harjoituksen valmistautumiseen ja paneutuminen on harjoitukseen myös valmentajalla, Potkonen sanoo kiitollisena.

Potkonen lunasti paikkansa Tokioon maailmanrankingin kautta. Kevään karsintaturnaukset eivät menneet odotetusti, joten Italian valmistautumisleirillä oli aineksia myös sopivaan itsetutkiskeluun.

– Se, että kuinka tärkeitä on saada hyvät valmistelut ja muut palapelin palaset kohdilleen ennen huippuhetkeä, hän mainitsee tärkeimmäksi opiksi.

Itseluottamuksesta mitalin kirkastaminen ei ainakaan jää kiinni.

– Se on parempi kuin ikinä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja