Riita rikkureista - mutta kuka on rikkuri?

Ahtaajien jo toista viikkoa jatkunut lakko on paitsi sulkenut tehtaita ja kuumentanut tunteita satamissa, myös synnyttänyt uusia ilmiöitä, kuten "Facebook-ahtaajat". Facebook-ahtaajat ovat Facebookin kautta palkattuja ja parhaillaan koulutuksessa olevia tulevia ahtaajia, joita satamaoperaattorit ovat valmiita käyttämään lakon pitkittyessä.

Ensimmäinen lakon murto

Eilen aamulla Kotkan Mussalon satamassa noin 150 lakossa olevaa AKT:n ahtaajaa sulki sataman sisäänkäynnin. Ahtaajat pyrkivät estämään AKT:n ulkopuolisen työvoiman pääsyn satama-alueelle. Ahtaajat löivät myös rikki tuulilasin autosta, joka yritti mennä ahtaajien läpi.

Työntekijäpuolta edustavan SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa ja työnantajapuolta edustavan Container Shipin hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström riitelivät aamulla MTV:n Huomenta Suomessa siitä, kuka on rikkuri.

Kuka on rikkuri?

Container Shipin Kimmo Nordströmin mukaan rikkuri on ammattiliittoon kuuluva jäsen, joka tekee lakonalaista työtä.

- Tässä tapauksessa [Kotkassa], jos me teemme vapaaehtoisella työvoimalla tai esimiesvoimin tai muuten koulutetulla, liittoon kuulumattomalla työvoimalla töitä, niin me vain käytämme hyväksemme niitä muutamia mahdollisuuksia, joita työnantajalla on.

- Ihmisillä on järjestäytymisvapaus, Suomessa vallitsee yrittäjävapaus, ihmisillä on oikeus tehdä töitä olematta uhattuna eli vapaa työnteon oikeus - me vaan hyödynnämme näitä. Emme me harrasta rikkuritoimintaa tai työmarkkinatoimintaa, me teemme töitä, meidän perustuslaillisia oikeuksiamme.

Rikkuri on rikkuri, vaikka voissa paistaisi

SAK:n Nikolas Elomaan mukaan ulkopuolisen työvoiman käyttö on kuin verta nenästä kaivaisi.

- Tämä on rikkuritoimintaa, ja siihen suhtaudutaan tosi vakavasti. Työtaistelu on laillinen keino: työt julistetaan lakon alaisiksi, ja niitä töitä ei silloin tehdä.

- Kuka tahansa, joka tekee lakon alaista työtä, on rikkuri. Ihmettelen sitä, minkä takia joku yritys haluaa ottaa tällaisen maineen itselleen, että käyttää tällaista työvoimaa. Työmarkkinoiden pelisääntöihin kuuluu se, että meillä on perustuslaillinen oikeus lakkoilla ja julistaa työt lakkoon, että saadaan sopimus aikaan.

Laajeneeko lakko?

Molemmat osapuolet siis vetoavat perustuslaillisiin oikeuksiinsa toimintansa oikeuttamiseksi lakossa.

SAK on jopa väläytellyt yleislakon mahdollisuutta. Keskusjärjestön mukaan tukitoimista keskustellaan, mikäli lakkoa pyritään purkamaan rikkurityövoimaa käyttäen.

- Periaate siitä, että näitä töitä ruvetaan murtamaan rikkuritoimin, on ay-liikkeelle todella iso asia, Elomaa sanoo.

Sekä Nordström että Elomaa ovat sentään yhtä mieltä siitä, että heidän näkemyksensä rikkureista ja perustuslain oikeuttamasta käytöksestä eroavat suuresti.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat