Mainos

Ressun lukion rehtori menestyksestä: Myös vanhemmat tiiviisti mukana

Helsingin Ressun lukio ylsi Suomen parhaaksi lukioksi MTV3 Uutisten vertailussa jo toisen kerran peräkkäin.

Koulun rehtori Ari Huovinen pitää suomalaista lukiota kokonaisuudessaan erittäin korkeatasoisena, mutta Ressun erityisen menestyksen syynä on Huovisen mielestä saumaton yhteistyö eri tahojen välillä.

– [Menestyksen syy] on saumaton opiskelijoiden, opiskelijoiden huoltajien ja vanhempien sekä koulun henkilökunnan välinen yhteistyö.

Ressun lukiossa vanhemmat ovat hyvin vahvasti mukana koulutyössä.

– Meillä on erittäin vahva vanhempien yhdistys, joka tukee koulun toimintaa erilaisilla tavoilla, Siellä on hyvin opiskelumyönteisiä perheitä taustalla. Suomessahan koulupaikkaa ei saa rahalla, mikä on hyvä. Sisään pääsee omilla ansioilla.

Lukioiden välillä ei kilpailla

Lukiovertailussa kakkossijan saavuttaneen Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun kanssa Ressu ei kilpaile, vakuuttaa Huovinen.

– Mitään tämmöistä kilpailua ei minusta ole edes suomalaisten lukioiden välillä, vaan käsittääkseni lukiot tekevät omaa perustyötään niistä lähtökohdista, jotka lukiolla on. Koulut tuottavat vähän eri tavalla opiskelijoita Suomen tarpeisiin, näin minä asian näen.

Rehtori ei usko, että lukioiden tasoerot ovat pysyviä.

– Itse asiassa ainakin itse lähden siitä, että haluan seurata miten me omassa talossa kehitymme ja edistymme. Yritämme pitää omaa tasoa yllä välittämättä muista. Muidenkin hyvien koulujen, olivat sitten millä sijalla tahansa, uskon seuraavan omaa kehitystään, ja tässä tietysti mitataan muutakin kuin yo-tuloksia.

Isoissa kaupungeissa ovat MTV3 Uutisten vertailussa sekä Suomen parhaat että huonoimmat lukiot. Huovisen mielestä tasoerojen taustalla on useita taustatekijöitä.

– Mitään yhtä syytä ei voida sanoa, ei edes [oppilaiden] lähtökeskiarvoa. Lukujen takana on paljon erilaisia asioita, mitkä pitäisi suurelle yleisölle tuoda esille puolueettomasti tutkittuna tietona.

Lukiolaitos voi hyvin, mutta parantamista on

Rehtori Huovisen mielestä suomalainen lukio on voi hyvin, mutta sen tulevaisuus on epävarma.

– Suomalainen lukio on erittäin korkeatasoinen, ja hyvä lukiolaitos vetää myös peruskoulua eteenpäin ja tukee peruskoulun kehittämistä sekä Pisa-menestystä, mikä tietysti on menestystä jo vuosien takaa.

– Olen hiukan huolissani, mitä Pisa-tuloksissa nyt seuraavina vuosina tapahtuu, koska ne [muutokset] tulevat jälkijättöisesti.

Huovinen muistuttaa koulutuksen tärkeydestä, sillä se on Suomen ainut kilpailuetu maailmalla.

– Koululaitoksesta pitää pitää huoli, se on meidän kaikkien yhteinen etu Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.