Remontoimalla unelmien koti

Televisiosta tuttu kokki Sanna Miettunen löysi viime talvena Helsingin Lauttasaaresta asunnon, josta hän remontoi itselleen unelmakodin. Nykyisin kotia asuttaa myös poikaystävä Sampo.


Lauttasaari oli Sannalle ensisijainen kohde, kun hän reilut neljä vuotta sitten alkoi etsiä itselleen omistusasuntoa. Sannalle Lauttasaaren kauniit maisemat ovat olleet tuttuja lapsuudesta saakka, sillä hänen mummollaan on ollut koti siellä. Asuinympäristön kaunis luonto oli Sannalle eräs tärkeimmistä muuttoperusteista. Kotiovelta pääsee suoraan lenkille ja kiertämään koko Lauttasaaren. Asuntoa etsiessään Sannalla oli tarkka suunnitelma siitä, missä päin kaupunginosaa hän halusi asua ja kuin ihmeen kaupalla hyväpohjainen asunto löytyi juuri oikeasta paikasta.

Runsaamman tilan perässä asuntoa vaihtanut Sanna asuu nyt 33-neliöisessä yksiössä. Suuri, ystävien ja perheenjäsenten avustuksella toteutettu remontti on juuri valmistunut ja koko koti huokuu uutuuden loistoa. Remontin lähtökohtana toimivat lukuisat visiot, jotka on nyt kaikki toteutettu uudessa kodissa.

Tärkeimpänä remontointikohteena asunnossa oli keittiö, joka oli 1970-luvun peruja ja alkuperäisessä kunnossaan. Ammatin puolesta keittiöllä on Sannalle suuri merkitys, mutta ruoka ei kuitenkaan ole vain työ, vaan myös rakas harrastus. Hyvä keittiö on sekä koti että työpaikka. Remontissa ahdasta keittiötilaa ja muuta huonetta erottanut seinä kaadettiin, lattia laitettiin silkinpehmeistä kivilaatoista ja avokeittiöön loihdittiin runsaasti lisää säilytystilaa. Höyryuuni ja suuri kaasuliesi ovat keittiön tärkeät elementit. Jääkaapin viereinen takaseinä on tapetoitu Sannan lempiruokalehtien sivuilla, jotka luovat nurkkaukseen pirteän lisänsä. Valkoiset keittiön kaapistot saavat seuraa kauniilta suorakaiteenmuotoisilta kaakeleilta, jotka ovat italialaiselta FAB-ceramic'lta.

60-prosenttisesti kristallilla pinnoitetut keittiön seinäkaakelit ovatkin ainoat laatuaan tässä asunnossa. Remontin yhteydessä Sanna halusi eroon kaikista muista kaakeleista, jonka seurauksena myös kylpyhuone uusittiin kokonaisuudessaan.

Kylpyhuoneessa vallalla ovat luonnonmateriaalit. Lattia on vuolukiveä ja seinät rapattua betonia, jotka tuovat huoneeseen paitsi persoonallisen myös harmonisen tunnelman. Kylpyhuoneeseen Sanna halusi lisäksi suihkuseinän, jossa olisi hänen itsensä suunnittelema kuvio. Kuvion on toteuttanut hänen ystävänsä Johanna Tarvainen. Kylpyhuoneen ovea koristaa mustavalkoinen, kummisedän ottama Sannan lapsuuskuva. Nyt pieneen huoneeseen astuessa astuu kuin toiseen, tunnelmalliseen maailmaan.

Keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi Lauttasaaren kotiin haluttiin selkeä oma tilansa nukkumiselle. Futon-patjalle rakennettiin koroke, jonka alle saatiin luotua paljon lisää säilytystilaa. Kauniit lasiluukut kätkevät taakseen tilavia säilytyslaatikoita.

Vain puhtaan valkoista

Sanna rakastaa sisustamista, mutta kotonaan hän haluaa pitää tilan selkeälinjaisena. Työnsä puolesta hän pääsee laittamaan kattauksia ja suunnittelemaan rekvisiittaa kuvauksiin. Näissä käytetyt runsaat värit ja erilaiset elementit eivät ole siirtyneet omaan kotiin, vaan lauttasaarelaisessa yksiössä vallalla on valkoinen.

Kodissa ympärilleen katsellessaan huomaa, ettei Sanna ole myöskään keräilijätyyppiä. Asunnossa ei ole juuri mitään ylimääräistä ja valkoinen väri - jota on kaikkialla - pääsee kauniisti oikeuksiinsa. Vaaleudesta huolimatta pienessä kodissa on tunnelmallista. Väriä on luotu pienillä yksityiskohdilla kuten tableteilla ja tyynynpäällisillä.

Valkoista linjaa asunnossa edustavat myös sinne hankitut sohva ja televisio, joista Sanna ehti haaveilla jonkin aikaa. Eräs rakkaimmista hankinnoista on lattialla varpaita lämmittävä häräntalja. Viimeisimpinä ostoksina Lauttasaaren yksiöön on tuotu Kartellin muovinen valaisin sekä saman valmistajan muovituoli suihkuun. Hankintalistalla seuraavana uusi keittiönpöytä, jota voi tarpeen tullen pidentää vieraita varten.

Kotonaan Sanna viettää aikaa mielellään. Koti toimii työpaikkana ja silloin kun Sanna ei työskentele, hän viettää mieluiten aikaansa lukien tai kokaten. Ruoanlaitto on rentoutumiskeino, josta ystävät ja naapuritkin saavat nauttia vierailukutsujen muodossa.

Pitkiä aikoja muun muassa Australiassa, Italiassa ja Itävallassa asunut Sanna pystyy luomaan kodin sinne, missä hän kulloinkin on. Rakkaat esineet, kuten matkoilla mukana seuranneet keittiötarvikkeet ja valokuvat tekevät tilasta kotoisan, mutta kodin luovat siellä asuvat ihmiset. Tunnelmaa lauttasaarelaisasunnossa luovat kynttilät sekä ruoantuoksu.

Australiassa asunut Sanna kuvailee unelmiensa kodiksi valkoisen kivitalon meren rannalla Sydneyssa, jossa aallot pauhaavat kalliota vasten. Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, löytyy unelmien koti Lauttasaaresta.

Teksti ja kuvat: Noora Koski

Lue myös:

    Uusimmat