Red Bullin vitsailu muuttui nopeasti uhkaavaksi – F1-sarjassa muhii uusi kopiointikohu: "Olisi vakava huolenaihe"

Kansainvälisen autoliiton FIA:n ilmoitus Aston Martinin uuden F1-päivityksen sääntöjenmukaisuudesta ei ole vakuuttanut kopioinnin kohteeksi joutuneen Red Bullin johtohenkilöitä.

Sarjassa viimeistä edellisenä oleva Aston Martin toi Espanjan F1-viikonloppuun voimakkaasti muuttuneen auton, jonka sivuponttoonit ja moottorit ilmanottoaukot ovat kuin suoraan Red Bullista kopioidut.

FIA kiirehti ilmoittamaan perjantain harjoitusten yhteydessä, että Aston Martin on läpäissyt tarkastukset ja auton muutokset on liiton mukaan tehty sääntöjä noudattaen.

Ennenkin kopioinnista tutkittavana olleesta tallista alkoi välitön vitsailu sosiaalisessa mediassa. Puheet ”vihreästä Red Bullista” tavoittivat myös Red Bullin väen, joka reagoi keskusteluun nokkelasti tuomalla perjantain harjoituksiin jokaiselle varikkomuurilla työskentelevälle eteen vihreät energiajuomatölkit.

Pian alkoi kuitenkin vakavampi keskustelu. Red Bull kommentoi asiaa tiedotteessaan.

– Siinä missä imitointi on suurinta imartelua, minkä tahansa viitteen suunnittelutyön kopioinnista täytyy olla linjassa FIA:n sääntöjen kohdan ”käänteinen insinöörityö”. Joka tapauksessa mikä tahansa immateriaalioikeuden siirtyminen (tallilta toisella) olisi selvästi sääntörike ja vakava huolenaihe, Red Bull kommentoi.

Skyn saksankieliselle kanavalle puhunut neuvonantaja Helmut Marko nosti esiin, että Aston Martin on haalinut viime aikoina peräti seitsemän työntekijää juuri Red Bullilta – joukossa aerodynamiikan huippuosaaja Dan Fallows, joka sai paikan Aston Martinin pääsuunnittelijana.

– Kyse ei ole vain Dan Fallowsista. On todisteita siitä, että dataa on liikkunut, Marko vihjaili.

– Dan Fallows on ollut karenssivapaalla. Mitä hänellä sitten onkin ollut päässään (muistissa)...

– Kopiointi ei ole mitenkään kiellettyä, mutta voitko kopioida ilman piirustuksia ja tehdä niin tarkan kopion autosta? Marko kyseli.

Aston Martin kertoo saaneensa FIA:lta selvän vastauksen, ettei sen autossa ole mitään sääntöjenvastaisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat