Mainos

Moni meistä käyttää hedelmiä enemmän kuin terveydelle olisi suotavaa – asiantuntija: ”Hyviäkin asioita on mahdollista saada liikaa”

Terveysalan asiantuntijoiden mukaan moni meistä lisää hedelmiä smoohieeseensa enemmän kuin olisi tarpeen. Runsaalla hedelmien käytöllä voi olla verensokerin kannalta negatiivisia seurauksia. 

Oikein valmistettuna smoothie on helppo ja ravitseva aamupala, mutta asiantuntijoiden mukaan moni meistä sortuu tätä aamujuomaa valmistaessaan yhteen kardinaalimokaan. 

Jos hedelmiä lisätään juomaan liikaa, sokerin määrä voi hedelmäpohjaisissa smoothieissa nousta helposti virvoitusjuomia vastaaviin lukuihin. 

– Vaikka juomaan käytettäisiinkin ensisijaisesti terveellisiä ja ravitsevia hedelmiä, hyviäkin asioita on mahdollista saada liikaa, ravitsemusterapeutti Rebecca Ditkoff toteaa Huffington Post -sivustolle.

Sokeripitoiset juomat nostavat verensokerin hetkessä pilviin – ja tuovat sen myös nopeasti sieltä alas. Nälkä saattaa siis yllättää hyvinkin pian smoothien nauttimisen jälkeen. 

Puolikas banaani voi riittää

Aivan ensimmäiseksi Ditkoff suosittelee jättämään smoothieista hedelmämehut pois ja käyttämään juomien valmistuksessa kokonaisia, runsaasti kuitua sisältäviä hedelmiä ja marjoja.

Näitäkään raaka-aineita ei kannata lisätä mielin määrin, vaan reilu kaksi desiä per juoma on hänen mukaansa riittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos käytät juomaan sekä banaania että mansikoita, puolikas banaani ja desilitra marjoja on riittävä määrä.

Hedelmien määrän lisäksi myös muihin smoothien raaka-aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluat pitää aamupalajuomasi mahdollisimman terveellisenä.

Sivuston haastattelemat asiantuntijat suosittelevat lisäämään juoman joukkoon enintään 1–2 ruokalusikallista siemeniä, enintään yhden desilitran verran jogurttia ja enintään neljänosan verran avokadoa. Nesteenä asiantuntijat suosittelevat käyttämään makeuttamattomia juomia kuten maitoa tai kookosvettä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja