Ravitsemusterapeutilta täystyrmäys "terveellisille" aamupalatuotteille – vastaavat jopa suklaakakun syömistä!

smoothiekulho
Shutterstock

Ravitsemusterapeutin mukaan monet terveellisinä pidetyt aamupalaherkut voivat todellisuudessa sisältää yllättävän paljon sokeria ja kaloreita. Esimerkiksi suositut smoothiekulhot ja granolat eivät ole läheskään niin terveellisiä kuin monet luulevat.

Poimi videolta ohje mansikkasmoothien valmistukseen. 

Monet terveellistä ruokavaliota noudattavat vaihtavat monesti croissantit ja vaalean leivän terveellisimpiin aamupalavaihtoehtoihin, kuten smoothieeseen. Ravitsemusterapeutti Lyn Greenin mukaan monesti terveellisten vaihtoehtojen kanssa mennään kuitenkin pahasti metsään.

Seuraavien tuotteiden kanssa kannattaa asiantuntijan mukaan olla erityisen tarkkana. 

Granola

Sanat ”luonnollinen” ja ”ei lisättyä sokeria” saavat sinut helposti kuvittelemaan, että syöt erittäin terveellisesti. Greenin mukaan erilaiset granolat ja myslit voivat kuitenkin sisältää yllättävän paljon kaloreita, rasvaa ja sokeria. Kauppojen valmiit granolat nainen suosittelee vaihtamaan kotitekoiseen mysliin tai vaikkapa vatsaystävälliseen tattariin.

– Monesti kauppojen granolapakkaukset sisältävät niin paljon sokeria, ettei niiden syöminen eroa paljoakaan kuorrutetun suklaakakun nauttimisesta, nainen toteaa.

Smoothiekulhot

Instagram on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä smoothiekulhoja, ja tämä aamupala tuntuu olevan nyt kaikkien huulilla. Vaikka kulho saattaakin näyttää terveellisenä kaikkine värikkäine hedelmineen, Green haluaa muistuttaa, että kulhot voivat sisältää kaloreita helposti jopa lounaan verran.

Syy kulhojen energiapitoisuuteen löytyy muun muun hedelmämehujen, makeutettujen jogurttien ja kastikkeiden sisältämästä piilosokerista. Laakeaan kulhoon tulee helposti lisättyä pähkinöitä, mysliä ja muita täytteitä enemmän kuin tarpeen. 

Mehut

Monet ihmiset nauttivat mehuja silloin, kun he kaipaavat päiväänsä lisää vitamineja. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ravintoaineiden kannalta hedelmät kannatta nauttia mehujen sijaan kokonaisina.

– Mehustaminen poistaa kuitua, vitamiineja ja mineraaleja, joita kokonaiset tuotteet sisältävät, Green toteaa.

Se, mikä mehuihin jää jäljelle, on sokeri.

Jos haluat nauttia hedelmiä ja vihanneksia nestemäisessä muodossa, asiantuntija suosittelee nauttimaan mehujen sijaan paksuja, proteeinipitoisia smoothieita, jotka auttavat myös täyttämään vatsaa.  

Gluteenittomat välipalat

Gluteenittomien tuotteiden valikoima kasvaa koko ajan, mutta toisin kuin moni luulee, sana ”gluteeniton” ei automaattisesti tarkoita samaa kuin terveellinen.

Greenin mukaan gluteenittomien tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä nämä välipalat saattavat monesti olla pitkälle prosessoituja ja hyvin sokeripitoisia herkkuja.

Jos et ole keliaakikko, nämä tuotteet kannattaa vaihtaa luonnollisempiin vaihtoehtoihin.

Lähde: Dailymail 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.