Rasismitiedonannossa ei luvata lisärahoitusta – MTV:n tiedot: tällaisista asioista tiedonannossa linjataan

RKP:n eduskuntaryhmä on "tyytyväinen ja iloinen" rasismitiedonannon valmisteluun hallituksen sisällä 40:23
RKP kertoi tänään olevansa tyytyväinen rasismitiedonannon valmisteluun, ja pitävänsä hallitusyhteistyön jatkoa aeimpaa todennäköisempänä.

Rasismitiedonannon on tarkoitus valmistua viimeistään torstaiksi.

Hallituksen ratkaisevasta rasismitiedonannosta neuvotellaan parhaillaan hallituspuolueiden kesken. Tiedonannon on tarkoitus valmistua viimeistään torstaiksi, jolloin hallituksen on määrä hyväksyä se valtioneuvoston istunnossa.

– Tiedonanto on yhä poliittisessa valmistelussa, ja kyllä sen olisi hyvä viimeistään keskiviikkona valmistua, jotta se saadaan torstaiksi valtioneuvoston istuntoon, kertoo valtioneuvoston kanslian neuvotteleva virkamies, työryhmän tukena ollutta sihteeristöä johtanut Jouni Varanka.

Tiedonanto tulee olemaan pituudeltaan korkeintaan seitsemän sivua. Se sisältää sekä aiemmin sovittuja että kokonaan uusia toimia rasisminvastaisen työn edistämiseksi.

– Hallitusohjelmassa on aika paljon tähän liittyviä kirjauksia. Sitten on kirjauksia, joissa mennään pidemmälle, ja konkretisoidaan hallitusohjelmaa, Varanka sanoo.

Konkreettisia rasisminvastaisia toimia ovat esimerkiksi anonyymi rekrytointi. Hallitus on kirjannut jo hallitusohjelmaansa, että "anonyymin rekrytoinnin kokeilujen tuottamaa tietoa hyödynnetään ja tasa-arvolain velvoitteiden noudattamisen valvontaa tehostetaan työelämän tasa-arvon edistämiseksi".

Lisärahoituksesta ei linjata tiedonannossa

Tiedonanto on ollut ratkaisevassa roolissa hallituksen jatkon kannalta, sillä etenkin RKP on sanonut punnitsevansa hallituksessa oloaan tiedonannon perusteella. Tänään RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli tyytyväinen rasismitiedonannon valmisteluun, ja piti hallituksen koossapysymistä aiempaa todennäköisempänä.

– Ei tämä ole vain RKP-kysymys, vaan hallituspuolueiden yhteinen kysymys. Kaikissa ryhmissä tästä on keskusteltu, ja on koettu tärkeäksi, että tiedonanto tuodaan, tiedonantoa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Risto Artjoki kertoi aiemmin MTV Uutisille.

RKP on vaatinut riittävää rahoitusta rasisminvastaiselle työlle. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra puolestaan on tyrmännyt lisärahoituksen ainakin velaksi. 

Varangan mukaan tiedonannossa ei oteta kantaa siihen, kuinka paljon eri toimiin tarvitaan rahaa, sillä rahoituksesta päätetään vasta hallituksen budjettiriihessä. Koska tiedonanto on pituudeltaan korkeintaan seitsemän sivua, lisää konkretiaa on luvassa myöhemmin.

– Tarkoituksena on käynnistää valmistelu jatko-ohjelmasta, jossa mennään vielä tarkemmin siihen, mitä tehdään ja milloin, Varanka sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen ennakoi aiemmin, että lisärahoituksesta tuskin syntyy kiistaa hallituksen sisällä.

– Kysymyssä eivät ole kovin suuret rahat, ja pienempiä täsmätoimia käsitellään paljonkin hallituksen neuvotteluissa. En usko että syntyy suurta kiistaa hallituksen sisälle, koska nähdäkseni olemme jo aika lähellä toisiamme siinä, miltä toimenpideohjelma näyttää, Marttinen sanoi.

Rasismin määritelmään otetaan kantaa

Hallituksessa on hiertänyt myös rasismin määritelmä. Etenkin perussuomalaisten Purra ja RKP:n Henriksson ovat olleet eri linjoilla rasismin määritelmästä. Artjoki kertoi aiemmin uskovansa, että myös rasismin määritelmään otetaan "tavalla tai toisella kantaa" tiedonannossa.

Tiedonantoa ovat valmistelleet Artjoen lisäksi ministereiden valtiosihteerit ja eri ministeriöiden kansliapäällikköt. Esimerkiksi kansanedustajat eivät ole aktiivisesti osallistuneet työhön. 

Lue myös:

    Uusimmat