Purra MTV:n Uutisextrassa: Rasismin määritelmä hiertää hallituksessa: "Juuri niin monta määritelmää kuin on siitä puhujia"

Riikka Purra syyttää mediaa ajojahdista, onko puolue syytön hallituksen tilanteeseen? Riikka Purra vastaa MTV:n erikoishaastattelussa 1:19
Perussuomalaiset syyttää mediaa ajojahdista, onko puolue syytön hallituksen tilanteeseen? Riikka Purra vastaa MTV:n erikoishaastattelussa.

Riikka Purran (ps.) mukaan rasismin määritelmästä on epäselvyyttä hallituksen sisällä.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan hallitus ei voi toimia nykytilanteessa, jossa RKP:n ryhmä on epävarma, luottaako se perussuomalaisten ministereihin.

– Tämä on löysässä hirressä olemista, joka ei pidemmän päälle voi jatkua. Se voi jatkua nyt, kun meillä on istuntotauko, mutta on välttämätöntä, että syysistuntokauden käynnistyessä RKP on kyennyt keskustelemaan ja päättämään, mitä se haluaa. 

Hallitus kokoontuu ensi viikolla puimaan hallituksen tilannetta, ja valmistelemaan rasismin vastaista tiedonantoa.

Purran mielestä rasismin määritelmästä on tällä hetkellä erilaisia näkemyksiä hallituksen sisällä, ja asiasta on tarpeen linjata tulevassa tiedonannossa.

Tiedämme, että rasismilla on juuri niin monta määritelmää kuin on siitä puhujia. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvasi muutama päivä sitten, että kaikki koettu rasismi on rasismia. Tiedän, että eduskuntasalista ehkä noin puolet pitää hallitusohjelman maahanmuuton kiristämislinjauksia rasistisina. Emme me tietenkään tällaiseen lähde.

Henriksson sanoi eilen myös, että Suomessa ei voi olla erilaisia määritelmiä rasismille. Henrikssonin mukaan rasismi tarkoittaa ajattelua, jonka mukaan "jotkut ihmiset ovat vähemmän arvokkaita kuin toiset." 

Purra ei tarkenna, miten hän itse määrittelee rasismin. 

– Perussuomalaisille on päivänselvää, että olemme hallituksen ja eduskunnan toiminnan normaaleihin periaatteisiin sitoutuneita, ja toimimme yhdenvertaisuuden mukaan ja vastustamme syrjintää.

THL:n määritelmän mukaan rasismi on ajatusmalli, jossa ihmisryhmiä määritellään alempiarvoiseksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella.

Esimerkiksi laissa ei määritellä rasismia. Yhdenvertaisuuslaissa sen sijaan kielletään syrjintä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lähiviikot ratkaisevia hallituksen luottamuksen kannalta

RKP:n eduskuntaryhmä päättää elokuun aikana, tukeeko ryhmä Purraa ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) mahdollisessa luottamusäänestyksessä eduskunnan syysistuntokauden alkaessa. Purran mielestä on pääasiassa RKP:n tehtävä pohtia, miten hallituksen sisäinen luottamus palautetaan. 

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan ratkaisevaa on muun muassa se, osoittavatko perussuomalaisten ministerit lähiviikkoina konkreettista irtisanoutumista rasismista myös kielenkäytön tasolla. 

Henriksson on pitänyt muun muassa Purran käyttämää ilmausta "musta säkki" loukkaavana.

Pystyykö perussuomalaiset puhumaan maahanmuutosta tavalla, joka ei loukkaa tai provosoi hallituskumppaneita?

– Kyllä me pystymme puhumaan siitä monellakin tavalla, mutta emme lopeta puhumasta maahanmuuton ongelmista. Mitä tulee blogikirjoitukseen, jossa kritisoidaan islamin naista alistavia, länsimaisen arvomaailman vastaisia käytäntöjä, burkaa. En oikeastaan tiedä, millaisilla nimillä tai sanoilla tätä sitten olisi sallittua kutsua, Purra sanoo viitaten blogikirjoitukseensa.

Katso koko jakso ja muut MTV:n Uutisextran jaksot MTV Katsomossa.
 

Lue myös:

    Uusimmat