RKP:n Henriksson MTV Uutisille: Näin pitkällä hallituksen rasismiprosessi nyt on – "Se on hyvä merkki"

RKP:n eduskuntaryhmä on "tyytyväinen ja iloinen" rasismitiedonannon valmisteluun hallituksen sisällä 40:23
Katso RKP:n tiedotustilaisuus tästä.

RKP:n eduskuntaryhmä on koolla Ahvenmaalla puimassa jatkoaan hallituksessa. MTV Uutiset Live näytti RKP:n eduskuntaryhmän mediainfon suorana tiistaina.

RKP:n eduskuntaryhmä kävi tänään perusteellisen keskustelun ja kokonaisarvion hallituksen toimintakyvystä ja hallituksessa jatkamisesta, kertoi RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.

Vaikka tiedonanto ei ole vielä valmis, puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan RKP:n hallituksessa pysyminen näyttää nyt todennäköisemmältä kuin aiemmin.

– Prosessi on edennyt melko pitkälle, ja olemme pidemmälle kuin eilen. Siksi näen, kun nyt katson kokonaisuutta, että meillä on nyt enemmän edellytyksiä sille, että hallitus voi jatkaa.

Tiedotustilaisuuden jälkeen MTV Uutiset kysyi Henrikssonilta vielä erikseen arvion siitä, missä tilanteessa nyt ollaan asteikolla 0–100. 

– Ollaan ehkä siinä 90:ssä, vastasi Henriksson.

– Kyllä tässä on tehty paljon työtä ja haluan kiittää pääministeriä prosessin johtamisesta ja myös siitä, että kaikki hallituspuolueet ovat yrittäneet nyt löytää ratkaisuja. Se on hyvä merkki.

RKP on aiemmin kertonut tekevänsä kokonaisarvion hallitusyhteistyön jatkosta sen jälkeen, kun hallituksen rasismitiedonanto valmistuu. 

Olen iloinen siitä, että valmistelua on tehty edellisten viikkojen aikana, ja myös eilen ja tänään, ja olemme pääsemässä eteenpäin mielestäni oikein hyvällä tavalla. Olen myös iloinen siitä, että pääministeri (Petteri Orpo) on ottanut prosessista otteen. Myös hän on viestittänyt selvästi, että tiedonanto on hänelle ja kokoomukselle tärkeä, Henriksson sanoi.

RKP tyytyväinen Orpon kannanottoihin

Myös RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson kiitteli pääministeri Petteri Orpon (kok.) aktiivisuutta ja selkeitä kannanottoja rasisminvastaisen työn puolesta elokuun aikana.

– Pääministerihän sanoi julkisuudessa, että hän aikoo ottaa rasismin- ja syrjinnänvastaisen kokonaisuuden johdettavakseen, mikä osoittaa johtajuutta. Olemme olleet tyytyväisiä siihen, että pääministerillä on ollut selkeitä kannanottoja elokuussa. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen totesi ryhmän kesäkokouksessa, että tiedonanto on kokoomukselle erittäin tärkeä.

Anderssonin mukaan RKP:n ryhmä sai kesäkokouksessa puheenjohtaja Henrikssonilta tyydyttävän selvityksen tiedonannon valmistelusta. 

– Sen perusteella eduskuntaryhmä on tyytyväinen ja iloinen siihen, miten asian valmistelu on hallituksen sisällä edistynyt, Andersson sanoi.

Tiedonannon on määrä valmistua lähipäivinä, sillä se käsitellään valtioneuvoston istunnossa torstaina.

– Uskon siihen, että neljä puheenjohtajaa ja eduskuntaryhmää pystyvät vielä löytämään yhteisen näkemyksen tiedonannosta. Uskon, että löydämme tien eteenpäin, haluan uskoa siihen, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan hän haluaa vielä nähdä lopullisen tiedonannon, jotta hän voi seistä sen takana, ja esitellä tiedonannon RKP:n eduskuntaryhmälle.

Emme ole vielä siinä tilanteessa, mutta näen, että edellytykset ovat olemassa. Ja jos näin kävisi, tulisin itse ehdottamaan ryhmälle, että jatkamme työskentelyä Orpon hallituksessa, Henriksson sanoi.

RKP:n eduskuntaryhmä on pohtinut kesän mittaan jatkoaan hallituksessa. RKP:ssa huolta ovat herättäneet perussuomalaisten ministereiden aiemmat kirjoitukset.

*Päivitys kello 17.50: Lisätty Henrikssonin arvio, että hallituksen rasismitiedonantoprosessissa ollaan noin kohdassa 90 asteikolla nollasta sataan.

Lue myös:

    Uusimmat