Rapujuhlia suunnitellessa kannattaa pohtia, halutaanko ilta päättää vai aloittaa rapujen syönnillä. Jos ravut tarjotaan alkuruokana kannattaa emännän ja isännän pohtia ruoan tarjottavuutta. Juhlien järjestäjän on mukava päästä rientoon mukaan, jolloin pääruoan on hyvä olla jotain, mikä ei kaipaa suuria ponnisteluja juuri ennen tarjoamista.
Jos ravuilla on tarkoitus päättää upea ilta, kannattaa alkuun tarjota esimerkiksi runsasta salaattia tai tukevampaa keittoa.
Jälkiruoaksi rapujuhliin sopii marjapäällysteiset juustotortut, omenajälkiruoat tai vaikka kauden marjat sokeriliemessä jäätelön kera.
Jos vieraiden joukossa on äyriäisallergikkoja voi heille varata esimerkiksi etanoita tai friteerattuja muikkuja ja kermaviilidippiä. Myös kasvisruokailijat kannattaa huomioida tarjoamalla esimerkiksi kasvispiirakkaa tai erilaisia paistoksia.
Rapujuhlien kaksi levitettä
1 prk (250 g) maitorahkaa
n 200 g voimariinia, voita tms.
n 1 dl tillisilppua
1-2 valkosipulikynttä
2-3 rkl punaista pestoa
1-2 rkl paprikasilppua
1. Sekoita rahka ja pehmeä voimariini tai muu levite. Jaa seos kahteen osaan.
2. Sekoita toisen rahkariinin joukkoon tillisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi.
3. Mausta toinen punaisella pestolla ja hyvin pieneksi silputulla paprikalla.
4. Laita seokset kauniisiin kulhoihin ja viilennä ennen tarjoilua.
Ideoita rapumenuun:
Alkuruoaksi:
Kantarellikeitto
Lämmin vuohenjuustosalaatti
Vuohenjuusto-broilerisalaatti pestokastikkeella
Raparperivinaigretellä marinoitu possunfileesalaatti
Siitakerisotto
Pääruoaksi:
Sieni-kaprispäällysteiset ahvenfileet
Yrttijuustolla täytettyä taikinoitua lohta
Valkoviinissä haudutettua ahvenfileetä
Possunfileetä ja mansikkakastiketta
Possua siiderikastikeessa
Marinoitu paahtopaisti
Kasvisruokailijoille:
Sienitäytteiset tuulihatut
Sadonkorjuupiiras
Jälkiruoaksi:
Mansikka-tuorejuustotorttu
Toska-omenapaistos
Valkosuklaatorttu
Kauralastukakku