Raportti: Suomen homeongelmat voivat pahentua entisestään

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan Suomessa kosteus- ja homeongelmien torjunta on epäonnistunutta. Valiokunta sai tänään valmiiksi mietinnön rakennusten kosteus- ja homevaurioista.

Valiokunnan arvion mukaan terveyshaittoja aiheuttavat rakennusten kosteus- ja homevauriot ovat jopa lisääntyneet. Lisäksi mietinnössä todetaan, että ongelmat voivat yhä paheta. Erityisen huolestunut valiokunta on kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Valiokunta tuo esiin mietinnön pohjalta 14 muutosta kosteus- ja homevaurio-ongelmien puuttumiseksi. Muutokset koskevat esimerkiksi rakentamisen kosteudenhallinnan parantamista, nykyisen ohjausjärjestelmän uudistamista, osaamisen parantamista, säädösten muutostarpeita, rakentamisen vastuiden selkeyttämistä, terveyshaittojen syiden löytämisen parantamista, sekä oireilevien ja sairastuneiden tutkimusten, hoidon ja tuen parantamista.

Lisäksi Tarkastusvaliokunta peräsi vastuuta asiasta.

– Toivomme, että hallitus jo ensi vuonna kertoo, tämän vuoden toimintaraporttinsa kautta, mitä näille kaikille ongelmakohdille tehdään ja ennen kaikkea kuka ottaa hallituksessa jatkossa kokonaisvastuun, valiokunnan puheenjohtaja vihreiden Tuija Brax sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valtion tukiin muutoksia

Valiokunta haluaa esimerkiksi muutoksia kuntien rakennusten korjauksiin myönnettäviin valtion tuen ehtoihin. Tuen tulee mietinnön mukaan ohjata kuntia rakennusten suunnitelmalliseen ja ennakoivaan kunnossapitoon, sekä rakennusten oikea-aikaisiin korjauksiin. Lisäksi valiokunta ehdottaa tukiasioiden keskittämistä yhdelle viranomaistaholle.

Päiväkotien, koulujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusten kunnostamiseksi ja terveyshaittojen vähentämiseksi tulee valiokunnan mukaan laatia pitkän aikavälin suunnitelma, jonka toteuttamista tuetaan nykyistä suuremmalla valtion tuella.

– Kun valtio jatkossa ohjaa näitä rahoja kunnille, niin täytyy huolehtia että kuntien rakennussuunnitelmat ovat ajan tasalla ja suunnitelmallisia. Tätä kautta torjuttaisiin myös sitä seikkaa, että kunnat lykkäävät tällä hetkellä remontteja odottaessaan valtion tukirahoja, valiokunnan puheenjohtaja vihreiden Tuija Brax toteaa.

Valiokunta toteaa mietinnössään, että viime vuosikymmeninä tehdyillä toimilla ei ole kyetty vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja ja kansantaloudellisia menetyksiä eikä torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntymistä.

Nykyisen korjausvelan suuruudeksi on arvioitu 30–50 miljardia euroa. Valiokunnan tilaaman ja viime vuonna valmistuneen tutkimuksen mukaan merkittävien kosteus- ja homevaurioiden terveyshaittakustannukset ovat 450 miljoonaa euroa vuodessa.

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja