Hometaistelu jatkuu Lahdessa - uusi koululakko suunnitteilla

Lahden Launeen peruskoulun vanhemmat suunnittelevat uutta koululakkoa mahdollisesti vielä tälle keväälle. Viime viikolla yli 630 Launeen koulun oppilasta jäi kotiin protestiksi pitkään jatkuneille homeongelmille. Nyt nimiä kerätään alustavasti uutta lakkoa varten.

Vanhemmat vaativat, että kaikille koulun oppilaille saadaan väistötilat. Lahden kaupungin remonttisuunnitelman mukaan noin 250 oppilasta jatkaisi opiskelua syksyllä kuitenkin nykyisissä tiloissa koulun siivissä A, B ja D. Siivissä E ja C opiskeleville suunnitellaan syksyksi väistötiloja. A-siipeen tehdään kesän aikana kaupungin mukaan "välttämättömiä toiminnallisia ja teknisiä korjauksia".

– Emme voi hyväksyä sitä, että osa oppilaista ja henkilökunnasta joutuu jatkamaan läpihomeisessa koulussa. On selvää, että vaikka yksi siipi remontoidaan, mikrobeja leviää muualta. Tämä on nähty Launeen koulun kohdalla jo vuosien ajan, vanhempien edustaja Minni Salminen sanoo.

Lahden kaupungin ympäristöterveysjohtaja Pekka Patrikka puolestaan sanoo, että kevään aikana tehdään vielä selvityksiä sen osalta, missä tiloissa opiskelu voisi syksyllä jatkua. Patrikka rauhoittelee vanhempia lupaamalla, että syksyllä käytössä olevat tilat ovat turvalliset.

– Niiltä osin mitä tiloja tullaan syksyllä hyväksymään käyttöön, katsotaan, että ne ovat turvalliset.

Koulujen sisäilmaongelmiin perehtynyt professori Tuula Putus Turun yliopistosta muistuttaa, että remontissa tulisi hävittää kaikki mädäntyneet rakenteet.

– Typerintä on korjata kerta toisensa jälkeen. Vakavan harkinnan paikka on, kun remontti uhkaa maksaa 70–80 prosenttia uudisrakennuksesta.

(MTV3)

Eduskunnan tarkastusvaliokunta paljastaa tänään mietintönsä rakennusten kosteus- ja homeongelmista. Tilaisuutta voi seurata suorana MTV3 Uutisten nettisivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat