Mainos

Ranskan EU-kansanäänestys huolettaa

Helsingissä kokoontuneiden Suomen, Latvian, Itävallan ja Portugalin presidenttien mukaan Ranskan 'ei' olisi vakava takaisku Euroopalle.

Suomen, Latvian, Itävallan ja Portugalin presidentit ovat kaikki huolissaan Ranskan EU-perustuslakia koskevasta kansanäänestyksestä. Helsingissä kokoontuneet presidentit olivat yksimielisiä siitä, että "ei" olisi Euroopalle vakava takaisku.

Latvian Vaira Vike-Freiberga oli erityisen huolissaan siitä, miten Ranskan "ei" voisi vaikuttaa euroon. Markkinat ovat jo nyt huolissaan euron tulevaisuudesta, hän huomautti.

- Latvia on asettanut tavoitteeksi liittyä Emuun vuoden 2008 alusta, ja olemme tietenkin huolissamme kaikesta, mikä uhkaa euron vakautta, hän sanoi.

Vike-Freibergan mielestä näyttää siltä, että ranskalaiset aikovat äänestää "ei" vain ilmaistakseen yleistä tyytymättömyyttään kaikenlaisiin asioihin, joilla ei ole mitään tekemistä perustuslain kanssa.

Ranskalaiset äänestävät perustuslaista 29. toukokuuta ja mielipidemittausten perusteella tulevat hylkäämään sen.

Portugalin presidentti Jorge Sampaio kieltäytyi heittäytymästä pessimistiksi. Peli ei ole vielä menetetty ja äänestykseen on vielä yli kuukausi, hän korosti.

- Jos ajattelemme koko ajan siitä, että tulossa on "ei", me vain edistämme sitä, Sampaio varoitteli. Hänen mukaansa kyse ei ole enää Ranskan kansallisesta vaan yhteisestä eurooppalaisesta ongelmasta. Jos "ei" kuitenkin tulee, pitää Sampaion mielestä kuitenkin jatkaa ratifiointityötä muissa EU-maissa.

Presidentti Tarja Halonen toivoi myös myönteistä tulosta ja totesi, että vaikka perustuslaki ei ole täydellinen, on se kuitenkin hyvä kompromissi ja EU:n yhteinen "vauva". Lisäksi pitää muistaa, että suuri osa perustuslaista perustuu jo olemassa oleviin sopimuksiin, hän huomautti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.