Rallin superlahjakkuus osoitti Rovaniemellä uskomatonta pokkaa: maailmanmestari-isä hämmästyi poikansa aikeista – "Yritin puhua hänelle järkeä"

2:17
Kuljettajat joutuivat säästelemään renkaitaan Rovaniemen MM-rallissa. Kalle Rovanperä harmitteli, että tämä latisti ajonautintoa.

Ensimmäisen kerran WRC-auton ratissa nähty Oliver Solberg oli yksi Rovaniemen MM-rallin kuumimmista puheenaiheista.

Solberg, 19, tiedettiin ennakkoon Kalle Rovanperän kaltaiseksi superlahjakkuudeksi, mutta hänen suorituksensa Rovaniemellä ylitti kovimmatkin ennakko-odotukset.

Ruotsin lipun alla kilpaileva Solberg haki vielä ensimmäisellä ek:lla tuntumaa, mutta tämän jälkeen alkoi jytistä. Elämänsä kolmannella erikoiskokeella WRC-autolla Solberg kellotti koko joukon kolmanneksi nopeimman ek-ajan ja hävisi rallin voittaneelle Ott Tänakille vain 4,6 sekuntia.

Erikoiskokeelta toiselle Solberg jätti jonkun tai jotkut MM-sarjan kärkimiehistä taakseen, ja lopputuloksissa hänen nimensä löytyy seitsemänneltä sijalta. Toyotan Takamoto Katsuta nousi viimeisellä ek:lla 1,2 sekunnilla Solbergin edelle, kun tämä pyörähti aivan Aittajärven erikoiskokeen lopussa.

– Minulla oli kyynel silmäkulmassa jo ensimmäisenä päivänä, kun hän lähti matkaan. En koskaan ajatellut, että tällainen voisi olla mahdollista. Hän on hymyillyt alusta asti, ja kun on hauskaa ja nauttii, kaikki näyttää olevan mahdollista. Tämä oli yllätys. Olen vähän järkyttynyt, Solbergin isä, vuoden 2003 maailmanmestari Petter Solberg hämmästeli WRC All Live -lähetyksessä rallin päätteeksi.

– (Hyundain tallipäällikkö Andrea) Adamo ei asettanut hänen harteilleen paineita. Se auttaa paljon.

Rallifanit ympäri maailman eivät voineet olla kilpailun aikana huomaamatta isän ja pojan välillä olevia yhtäläisyyksiä. Auton sisäkameran kuvista näkyi, miten Oliver ajoi ek:t läpi suu auki samaan tapaan kuin Petter aikanaan. Ek-haastatteluissakin poika oli vähintään yhtä viihdyttävä kuin isänsä – mutta rapatessa myös roiskui. Kaikkia kirosanoja ei saatu piipattua kansainvälisessä tv-lähetyksessä piiloon. Toisaalta ne muutamat kirosanatkin olivat kuin suoraan Petter-isän suusta.

– Olen pahoillani hänen kiroilunsa puolesta, mutta minäkin sain valituksia Norjan hallituksesta asti, kun ajoin viimeisen ek:n Walesin rallissa vuosia sitten, Petter Solberg naurahti.

Vaikka isää harmitti, että poika menetti viimeisellä erikoiskokeella yhden sijan, hän ei voinut olla arvostamatta tämän kylmäpäisyyttä.

– Yritin puhua hänelle järkeä ennen viimeistä ek:ta ja sanoin, että hän on tehnyt parhaansa. Mutta hän ei kuunnellut ollenkaan. Sanoin, että aja vain pätkä läpi ja tule siististi maaliin. Mutta hän halusi yrittää tehdä adamot ja viedä (Toytan Sébastien) Ogierilta pisteitä. Se, että 19-vuotiaalla on tuollainen mentaliteetti isoja poikia vastaan ajettaessa, on vähän outoa. Mutta nuoret eivät pelkää. Senhän me tiedämme.

– Hän vain yritti, ja itseensähän pitää uskoa. Täytyy tehdä niin kuin uskoo olevan oikein.

WRC All Liven asiantuntijana toiminut toinen norjalaiskuljettaja Mads Östberg oli rallin jälkeen sitä mieltä, ettei Oliver Solbergin ole näiden näyttöjen jälkeen enää mitään järkeä ajaa R5-autolla.

Petter Solberg ei halua mennä asioiden edelle.

– Adamo on iso pomo, ja minä vain autan ajamisessa. Annamme Adamon tehdä työnsä ja omat suunnitelmansa. Se on niin yksinkertaista. Minä olen vain Oliverin isä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja