Kalle Rovanperä nousi rallin MM-sarjan kärkeen! Ott Tänak voittoon Rovaniemellä – näin päätöspäivä eteni

2:17
Kalle Rovanperä harmittelee renkaiden kulumista: "Ei pysty nautiskelemaan kovaa ajamisesta"

Rovaniemen MM-rallissa ajettiin sunnuntaina kaksi viimeistä erikoiskoetta, joista jälkimmäinen oli tuttuun tapaan MM-sarjaan lisäpisteitä tuottava Power stage. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa rallin päätöspäivän tapahtumia.


RALLIN TULOKSET 10/10 EK:N JÄLKEEN:
1. Ott Tänak, Hyundai 2.03:49,6
2. Kalle Rovanperä, Toyota +17,5
3. Thierry Neuville, Hyundai +19,8 
4. Craig Breen, Hyundai +52,6
5. Elfyn Evans, Toyota +1:01,5
6. Takamoto Katsuta, Toyota +1:37,8
7. Oliver Solberg, Hyundai +1:39,0
8. Teemu Suninen, M-Sport +2:09,0
9. Gus Greensmith, M-Sport +3:39,4

KULJETTAJIEN MM-PISTEET:

sija:kuljettaja:pistettä:

1.

Kalle Rovanperä

39

2.

Thierry Neuville

35

3.

Sébastien Ogier

31

4.

Elfyn Evans

31

5.

Ott Tänak

27

6.

Craig Breen

16

7.

Takamoto Katsuta

16

8.

Dani Sordo

11

VALMISTAJIEN MM-PISTEET:

sija:talli:pistettä:

1.

Toyota

88

2.

Hyundai

77

3.

M-Sport

24

4.

2C Competition

22

EK 10

EK-TULOKSET:
1. Kalle Rovanperä, Toyota 10:02,4
2. Craig Breen, Hyundai +0,3
3. Thierry Neuville, Hyundai +0,4
4. Ott Tänak, Hyundai +1,7
5. Sébastien Ogier, Toyota +1,8
6. Elfyn Evans, Toyota +5,6
7. Takamoto Katsuta, Toyota +6,3
8. Teemu Suninen, M-Sport +13,4
9. Oliver Solberg, Hyundai +16,5
10. Gus Greensmith, M-Sport +20,6
 

Kello 14.42: WRC3-luokassa voiton vie Teemu Asunmaa. Mikko Heikkilä on kolmas.

Kello 14.30: Rallin MM-sarja jatkuu 22.-25. huhtikuuta toisella uutuuskilpailulla, Kroatian MM-rallilla.

Kello 14.28: Tänak johti kilpailua alusta loppuun saakka. Vastaavaa ei ole viime vuosina kovin usein nähty. Myös Lappi oli WRC2-luokan piikkipaikalla lähdöstä maaliin.

Kello 14.20: Esapekka Lappi ajaa viimeisen ek:n varmasti läpi ja sinetöi WRC2-luokan voiton. Yleiskilpailussa Lappi sijoittuu 10. sijalle ja nappaa yhden MM-pisteen. WRC2-luokan kovin uhkaaja Andreas Mikkelsen on päätös-ek:lla Lappia nopeampi.

Kello 14.19: Palkintojenjaossa pidetään hiljainen hetki perjantaina pois nukkuneen Hannu Mikkolan muistolle. Ilmavoimien Hornet suorittaa ylilennon. Paikalla ovat Mikkolan entinen tallikaveri, FIAn turvallisuusdelegaatti Michéle Mouton ja Mikkolan entinen kartanlukija, FIAn puheenjohtaja Jean Todt.

Kello 14.11: Ott Tänak on maalissa. Kalle Rovanperän ek-pohjat pitävät, mutta Tänak pitää helposti ykkössijansa ja voittaa historian ensimmäisen Arctic Rally Finlandin. Rovanperä on toinen, Thierry Neuville on kolmas. Tänakin ek-aika on neljäs.

– Kun tulee uuteen kisaan, siellä on kaikenlaista odottamatonta. Tänä viikonloppuna tulimme Suomeen, Toyotan kotimaahan. Odotin myös Rovanperän olevan vahva. Paineet olivat kovat. Tiesimme, että tästä tulisi monimutkaista taistella heitä vastaan. Lopulta teimme hyvän viikonlopun. Se riitti. Vain yksi virhe lauantaina. Tänään ajoin siististi läpi, ja otin Powerilta ne pisteet, jotka sain turvallisesti otettua.

– Tämä on uskomaton paikka. Ehdottomasti yksi parhaista paikoista järjestää talviralli. Ei ole toista paikkaa, jossa on enemmän lunta. Myös tien luonne on vaativa. Toisella kerralla tämä voisi olla nautinnollisempaa, kun tietäisi, mitä on tulossa.

Kello 14.07: Rovanperä tekee pohjat! 0,3 sekuntia nopeampi kuin Craig Breen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kalle Rovanperä johtaa MM-sarjaa tämän kilpailun jälkeen!!!! Rovanperä myös varmistaa uransa parhaan sijoituksen.

– Tänä viikonloppuna halusin taistella voitosta. Tein virheen, emmekä olleet optimaalisessa vauhdissa. Puskin koko viikonlopun täysillä koko ajan. Tämä oli minun ja Jonnen osalta hyvä viikonloppu. Teimme kaiken mahdollisen. On kiva saada kakkossija. Ei tämä täydellinen viikonloppu ollut mutta aika kiva kuitenkin.

Kello 14.04: Neuville häviää 0,1 sekuntia Breenille Power stagella.

Kello 14.02: Rovanperä on 9 kilometrin väliajoissa kärjessä. Jos hän pystyy jatkamaan tätä vauhtia, hän pitää Neuvillen takanaan.

Kello 14.00: Breen pitää vähintään nelossijansa rallissa. Hän tekee pohjat 1,5 sekuntia Ogieria nopeammalla ajalla.

Kello 13.56: Evans maalissa. Ogierin pohja-aika pitää, ja näin ranskalainen saa ainakin yhden MM-pisteen tältä ek:lta. Toyota-kaksikon ero 3,8 sekuntia Ogierin hyväksi. Kokonaistilanteessa Evans yrittää nousta Craig Breenin edelle neljänneksi.

Kello 13.52: Solberg purkaa turhautumistaan kesken ek:n. Hän lyö nyrkillä rattiin, ja vain hetkeä myöhemmin auto on lumipenkassa. Solberg pääsee jatkamaan, mutta sekunteja kuluu. 14,7 sekuntia tappiota Ogierille. Hän putoaa 1,2 sekunnilla Katsutan taakse kokonaistilanteessa.

– En tiedä, koska saan ajaa seuraavan kerran, joten yritin antaa kaikkeni. Menetin kuudennen sijan, mutta ei se ole niin iso juttu. Olen pahoillani, mutta yritin.

Kello 13.49: Takamoto Katsuta kiilaa Sunisen eteen toiseksi. Japanilainen on 4,5 sekuntia hitaampi kuin Toyota-kollegansa Ogier.

Kello 13.45: Suninen on Greensmithiä nopeampi – niin kuin pitääkin – mutta eroa Ogieriin tulee 11,6 sekuntia.

– Se oli hyvä pätkä! Suninen kehaisee.
– Se oli hyvä pätkä! Hienosti ajoit koko viikonlopun! Kiitos, kartturi Mikko Markkula vastaa.
– Rupes nasta huojumaan aika paljon tuossa lopussa.
– Kyllä tässä kaikki huojuu.

M-Sportin vauhti ei yksinkertaisesti riitä Hyundaita ja Toyotaa vastaan.

Kello 13.40: Gus Greensmith kiilaa ranskalaisen väliin toiseksi nopeimmalla ek-ajalla. Seuraavana on vuorossa hänen tallikaverinsa Teemu Suninen.

Kello 13.36: Ogier lyö maanmiehensä Loubet'n 35,4 sekunnilla. Hän on kymmenen sekuntia nopeampi kuin aamulla ja kolme sekuntia nopeampi kuin aamulla pohjat tehnyt Elfyn Evans. Mutta riittääkö tämä viiden kärkeen?

– Loppuosassa oli liikaa aurattavaa. Tämä ei ollut hyvä aika, mutta en voinut tehdä enempää. Lunta oli liikaa, ja sitten osuin lumipenkkaan. Seuraavaa kisaa kohti. Oli kuitenkin hyvä, että tulimme kilpailemaan tänne Rovaniemelle. Tämä on kaunis paikka ajaa, mutta kun lähtee ensimmäisenä autona reitille, tilanne ei ole sama kuin muille.

Kello 13.32: Pierre-Louis Loubet ajaa penkkaan rallin viimeisessä mutkassa. Aikaa kuluu sekuntitolkulla, mutta hän on silti 3,9 sekuntia Bertelliä nopeampi.

Kello 13.29: Bertelli on maalissa. Hän oli 1,2 sekuntia nopeampi kuin aamulla, eli vauhdit noussevat tällä vedolla entisestään.

Kello 13.19: Aittajärven erikoiskoe on rallin nopein. Ensimmäisellä ajokerralla Elfyn Evans selvitti 22,47 kilometrin mittaisen pikataipaleen 133,2 kilometrin keskituntivauhdilla.

Kello 13.18: Viimeinen ek on käynnissä. Lorenzo Bertelli on reitillä ensimmäisenä. Tässä vielä ajojärjestys:

1.

Lorenzo Bertelli

2.

Pierre-Louis Loubet

3.

Sébastien Ogier

4.

Gus Greensmith

5.

Teemu Suninen

6.

Takamoto Katsuta

7.

Oliver Solberg

8.

Elfyn Evans

9.

Craig Breen

10.

Thierry Neuville

11.

Kalle Rovanperä

12.

Ott Tänak

Kello 13.10: Power stage on tällä kaudella talleille aiempaa tärkeämpi. Lisäpisteet lasketaan nyt mukaan myös valmistajien MM-pistepottiin. Samoin WRC2- ja WRC3-luokissa Power stage pisteet ovat mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Kello 13.00: Kauden toisen MM-rallin huipennus alkaa olla käsillä. Power stagen alkuun on aikaa 18 minuuttia. Kärkimiehiä joudutaan odottamaan vielä jonkin aikaa, sillä he ajavat Aittajärven pätkän läpi viimeisinä.

EK 9

TULOKSET:
1. Evans 10:07,5
2. Rovanperä +1,0
3. Neuville +1,1
4. Solberg +3,3
5. Katsuta +4,7
6. Tänak +5,9
7. Breen +6,5
8. Ogier +7,5
...
10. Suninen +13,9
 

Kello 10.56: WRC2-luokkaa hallitseva Esapekka Lappi tulee pätkän siististi läpi, ja mies nauttii.

– En tiedä, miten tätä voisi kuvailla ihmisille, jotka eivät ole ajaneet ralliautolla. Tuntuu mahtavalta. Olosuhteet olivat oikein hyvät. Upeaa, upeaa. 

Lappi on 0,8 sekuntia nopeampi kuin lähin uhkaajansa Andreas Mikkelsen.

Kello 10.52: Tänakin ei tarvitse enää riehua. Hän ajelee pätkän varmasti läpi ja jää Evansin pohjista 5,9 sekuntia. Johtomarginaali on edelleen 19,2 sekuntia.

Kello 10.49: Rovanperä häviää Evansille sekunnin mutta on 0,1 sekuntia Neuvillea nopeampi. Taistelu kakkossijasta ratkeaa viimeisellä ek:lla. Nyt Rovanperän etu Neuvilleen on 1,9 sekuntia.

– Seuraavalla kerralla teen muuten saman, mutta olen paljon nopeampi. En ollut kovin hyvä. Ollakseni rehellinen tänä viikonloppuna on ollut aika vaikeaa. Vauhti ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Minulla on auton kanssa vaikeuksia monessa paikassa. Yritän tehdä parhaani, ja viimeisellä taistelemme niin kovasti kuin pystymme.

Rovanperällä on viimeistä ek:ta varten kaksi uutta vararengasta, jotka hän voi asettaa etuakselille. Hyvältä näyttää, siis.

Kello 10.46: Evansin pohja-aika pitää. Neuville jää 1,1 sekuntia. Seuraavana tulee Rovanperä...

Kello 10.43: Breen jää Evansin pohjista 6,5 sekuntia. Hän taistelee Evansin kanssa neljännestä sijasta, ja hänen johtomarginaalinsa on enää 3,6 sekuntia. Breen on pettynyt. Hyundain mekaanikot tekivät aamulla kovan työn vaihdettuaan 15 minuutissa Breenille uuden vaihdelaatikon.

– Minä en hoitanut omaa hommaani, Breen harmitteli.

Kello 10.40: Solberg saa vielä odottaa uransa ensimmäistä pohja-aikaa. Elfyn Evans on 3,3 sekuntia ruotsalaista nopeampi.

Kello 10.37: Oliver Solberg on yhden ek:n päässä täydellisestä WRC-debyytistä. Nuori ruotsalainen tekee yhdeksännelle erikoiskokeelle pohjat ja lyö Katsutan 1,4 sekunnilla. Solberg valittelee kuitenkin olleensa ek:n alussa liian varovainen.

Kello 10.34: Takamoto Katsuta tekee pohjat. Japanilainen on 2,8 sekuntia nopeampi kuin Ogier.

Kello 10.31: Teemu Suninen maalissa. Tappiota Ogierille tulee 6,4 sekuntia.

– Oli aika hyvä tunne. Oli muutamia läheltä piti -tilanteita. Teen parhaani, enkä voi tehdä enempää.

Kello 10.28: Gus Greensmith on tässä vaiheessa kolmanneksi nopein. Tappiota Ogierille tulee reilut 17 sekuntia.

Kello 10.25: Lauantain viimeisellä ek:lla ulos ajanut Sébastien Ogier pesee Loubet'n 4,7 sekunnilla. Ranskalaismestarilla ei ole tänään muuta tavoitetta kuin saada edes muutama piste Power stagelta.

– Mahdollisuuteni eivät ole isot, mutta emme voi muuta kuin yrittää ja antaa kaikkemme.

Kello 10.22: Pierre-Louis Loubet tulee 25 sekuntia Bertelliä kovempaa, ja keskinopeuskin nousee yli 130:n.

Kello 10.19: Bertelli on ensimmäisenä kuljettajana ek:n maalissa. Keskinopeus on 125,5 kilometriä tunnissa, eli kyseessä on yksi rallin nopeimmista pikataipaleista.

Kello 10.10:Rallissa 13. sijalla ollut Janne Tuohino joutuujättämään leikin kesken. Hän liukastui eilen illalla ja loukkasi olkapäänsä.

Kello 10.08: Lorenzo Bertelli starttaa ensimmäisenä autona reitille.Teemu Suninen on päivän ajojärjestyksessä viidentenä, Kalle Rovanperä 11:ntenä ja Esapekka Lappi 13:ntena. 

Kello 9.55: Asetelmat ovat suomalaisittain mielenkiintoiset myös alemmissa luokissa. Esapekka Lappi johtaa WRC2-luokkaa Volkswagenillaan ylivoimaisesti, ja WRC3-luokassa Skodalla ajavalla Teemu Asunmaalla on 12,5 sekunnin johtomarginaali Viron Egon Kauriin.

Kello 9.50: Tervetuloa mukaan! Jännitettävää riittää sillä kakkossijassa kiinni olevan Toyotan Kalle Rovanperän ja kolmantena olevan Hyundain Thierry Neuvillen välinen ero on vain 1,8 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja