Rakennusalan alihankkijoilta piut paut pakkasrajoille – kärsiikö laatu?

Pakkasrajoja ei kunnioiteta rakennusalalla varsinkaan pienemmillä rakennustyömailla, joissa töitä on ketjutettu useilla alihankkijoilla. Asiasta kertovassa Rakennusliitossa tätä pidetään syystäkin ongelmallisena.

– Isojen yritysten toiminta on järjestäytynyttä ja siellä kunnioitetaan työmaakohtaisesti sovittuja pakkasrajoja. Monella työmaalla ei ole kuitenkaan sovittu mitään, Rakennusliiton työehtotoimitsija Kari Lamberg kertoo.

Lambergin mukaan pakkasrajoista sovitaan työmaiden luottamusmiesten kanssa jo syksyllä. Töihin ei tarvitse tulla, jos pakkasta on yli 20 astetta. Tuulisella rannikolla rajana on usein jo 15 pakkasastetta.

– Olen miehiltä kuullut, että tuulen purevuus estää ulkotyöt jo 14–16 miinusasteessa, Lamberg jatkaa.

Pakkaslomautusta vältellään

Töissä halutaan usein kuitenkin sinnitellä, sillä pakkasen keskeyttämästä päivästä ei välttämättä saa täyttä palkkaa. Työntekijät pakkaslomautetaan, ja kahden kuukauden aikana lomautuspäiviä täytyy olla vähintään seitsemän, jotta päiviltä saa työttömyyskorvausta.

– Moni ei halua ottaa riskiä, sillä säästä ei voi tietää etukäteen, Lamberg sanoo.

Lambergin mukaan tuntityöntekijät saavat töiden keskeydyttyä kahden tunnin palkan keskeytyksen jälkeiseltä ajalta.

Työnteko vaikeutuu kovalla pakkasella etenkin talojen rakentamisen alkuvaiheessa.

– Sisätöitä voidaan toki tehdä, mutta montussa tai rakennuksen elementtien asennusvaiheessa ei, Lamberg tietää.

Pakkanen hyydyttää työmiesten lisäksi myös rakennusmateriaaleja. Lamberg muistuttaa, ettei jos betonia valetaan liian kylmässä, vaikuttaa se rakentamisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat