Mainos

Räätälöityä ravintoa kissallesi

Kissa ei ole koira eikä kissa ole myöskään ihminen. Tämä on selvä asia, mutta mitä tämä tarkoittaa kissan ravitsemuksellisten tarpeiden kohdalla? Juurikin samaa asiaa: kissa ei saa ihmisen- eikä koiranruoasta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

Kissa on ehdoton lihansyöjä. Tästä johtuen kissojen hampaat ovat erikoistuneet saaliin paloitteluun, eivät varsinaiseen pureskeluun.

Lihansyöjänä kissat tarvitsevat ravinnostaan enemmän proteiinia kuin koirat tai ihmiset. Proteiinin täytyy olla nimenomaan lihaperäistä, sillä liha on ainoa lähde tietyille kissan tarvitsemille ravintoaineille.

Kissat tarvitsevat ravinnostaan tiettyjä aminohappoja, rasvahappoja ja vitamiineja myös enemmän kuin koirat tai ihmiset. Lisäksi kissan ravinnon tulee sisältää tiettyjä ravintoaineita, joita koiran tai ihmisen ravinnossa ei välttämättä tarvitse olla.

Kissojen ravitsemusta käsittelevät tutkimukset osoittavat, että kissat suosivat ruokaa, jossa on vähän hiilihydraatteja ja paljon proteiineja. Jos kissat itse voisivat valita, tutkimusten mukaan niiden ravinnon energiasta proteiineista tulisi 50%, rasvoista 40% ja hiilihydraateista 10%.

Kissa kaipaa ravintoonsa vaihtelua

Lemmikkien ruoan on sisällettävä kaikki niiden tarvitsemat ravintoaineet, sillä ne ovat ravintonsa suhteen meistä riippuvaisia. Suurin osa kissanomistajista ruokkii kissansa valmiilla kissanruoalla. Valmiit kissan täysravinnot, kuten Perfect Fit, sisältävätkin kaikki kissan tarvitsemat ravintoaineet juuri oikeassa suhteessa.

Valmista kissanruokaa on saatavilla sekä kuivana että kosteana. Kuivan kissanruoan etuna on muun muassa sen hyvä säilyvyys. Kissa tarvitsee päivittäin monta pientä ateriaa ja kuivaruokaa onkin kätevä jättää kissalle naposteltavaksi päivän ajaksi – kuivaruoka ei kuppiin pilaannu.

Toisin kuin koirat, kissoilla ei ole taipumusta syödä enemmän kuin ne tarvitsevat vaikka toki poikkeuksiakin löytyy. Kuivaruoka auttaa osaltaan myös pitämään kissan hampaita hyvässä kunnossa; kovien nappuloiden pureksiminen puhdistaa kissan hampaita mekaanisen hankauksen johdosta.

Kostea kissanruoka on koostumukseltaan (vesi, proteiini, rasva, hiilihydraatti) hyvin lähellä kissan luontaista ravintoa. Tästä syystä se yleensä myös maistuu kissoille kuivaruokaa paremmin. Kostea kissanruoka sisältää myös vettä samassa suhteessa kuin kissan luontainen ravinto – tämä on tärkeää, sillä kissat ovat monesti varsin huonoja juomaan riittävästi nestettä.

Kosteaa kissanruokaa myydään kerta-annospusseissa, rasioissa ja tölkeissä. Kerta-annokset ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan – ne maistuvat kissalle paremmin ja ovat omistajan kannalta kätevämpiä käyttää.

Kissa syö kerrallaan yleensä noin 80-100 g kosteaa kissanruokaa. Koska kostea kissanruoka pilaantuu avattuna lämpimässä, täytyy tätä suuremmat pakkaukset laittaa jääkaappiin.

Kissat kaipaavat ravintoonsa vaihtelua. Aika moni kissanomistaja on huomannutkin, että yhtä ja samaa makua syöttäessä kissa saattaa kyllästyä. Jotta kissa saisi luonnossa ravinnostaan kaiken tarpeellisen, se ei ole voinut syödä vain yhtä ja samaa asiaa.

Kasvavalle kissanpennulle

Vaikka kissat ovat ravitsemuksellisten tarpeidensa ja tarvitsemansa ruoan määrän suhteen huomattavasti enemmän samankaltaisia kuin koirat, jokainen kissa on kuitenkin erilainen. Tästä syystä jokaisella kissalla on myös yksilöllinen ravinnontarpeensa riippuen siitä, onko se innokas seikkailija vai rauhaa rakastava lekottelija, pentu tai yli 8-vuotias senior-kissa.

Kissanpentu kasvaa 15 kertaa nopeammin kuin ihmisvauva ja nopeaa kasvua varten kissanpentu tarvitseekin energiaa tiiviissä muodossa. Kissanpennun vatsalaukku on erittäin pieni eli pentu ei yksinkertaisesti kykene syömään riittävästi aikuisen ruokaa.

Perfect Fit Junior on suunniteltu kasvavien kissanpentujen tarpeisiin ja sisältää kasvun tueksi antioksidantteja, riittävästi kalsiumia ja fosforia. Kuituseos pitää pienen masun kunnossa. Penturuokaa tulisi syöttää kunnes pentu on täysikasvuinen eli sen ensimmäisen elinvuoden ajan.

Jokainen kissa on erilainen

Perfect Fit In-Home on tarkoitettu puolestaan sisätiloissa viihtyvälle aikuiselle kissalle. Tämä letkeä kodin leijona rakastaa pehmeää ja lämmintä sohvannurkkaa ja vaatii omistajaltaan hellyyttä ja huolenpitoa.

Perfect Fit In-Homen luontaiset kuidut vähentävät karvapallojen muodostusta sekä huolehtivat ruuansulatuskanavan terveydestä. Kissaa on mukava silitellä ja esitellä vieraille, kun sillä on terve ja kiiltävä turkki. Perfect Fit In-Home sopii myös ylipainoisille kissoille painonhallintaan.

Perfect Fit Active on suunniteltu puolestaan oman tiensä kulkijoille - vastaamaan aktiivisten ja paljon liikkuvien kissapersoonien tarpeisiin. B-vitamiinit ja rauta tukevat aktiivisen kissan aineenvaihduntaa, vitamiinit, kivennäiset ja proteiinit vahvistavat lihaksia sekä antioksidantit ja vitamiinit tukevat vastustuskykyä ja näköä.

Osalla kissoista voi olla hyvin herkkä vatsa, jonka vehnä ja soija saattavat saada sekaisin. Perfect Fit Sensitive on suunniteltu näiden herkkien herkuttelijoiden tarpeisiin. Tuotteet eivät sisällä lainkaan vehnää tai soijaa, niihin on lisätty kasviuutteita tukemaan suoliston toimintaa, antioksidantteja tukemaan vastustuskykyä ja kivennäisiä huolehtimaan virtsateiden hyvinvoinnista.

Kissoilla ikääntymiseen liittyvät muutokset alkavat noin 8 vuoden iässä. Ravinnosta saatavat antioksidantit auttavat kissaa pysymään elinvoimaisena. Säädelty kivennäisainepitoisuus kontrolloi kissan virtsan pH:ta, luontainen glukosamiinin lähde pitää kissan nivelet vetreänä ja luteiini sekä tauriini tukevat vanhenevan kissan sydäntä. Perfect Fit Senior on suunniteltu näille vanheneville mutta silti niin nuorenmielisille senioreille.

Lue lisää: www.perfectfit.fi

Artikkelin tarjoaa: Perfect Fit

Kuvat: Lehtikuva

Artikkelin tarjoaa:
Perfect Fit

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.