Mainos

Raakasalaattien yersinia-bakteeria aletaan tutkia

Maailmalla harvinainen yersinia pseudotuberculosis -bakteeri otetaan ensi vuonna elintarvikeviraston tutkimusohjelmaan.

Taustalla ovat viime vuosien epidemiat, joissa ruokamyrkytyksiä on pystytty yhdistämään kotimaiseen jäävuorisalaattiin ja porkkanaraasteeseen.

Yersinia pseudotuberculosis on elintarvikevalvonnalle hankala, koska bakteeri pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa. Kasvua ei pysty estämään edes pakkaamalla elintarvike tyhjiöön ja suojakaasuun.

Elintarvikevirasto raportoi yersinia pseudotuberculosiksesta ensimmäisen kerran vuonna 1998, kun bakteeria oli havaittu kotimaisesta jäävuorisalaatista. Sen jälkeen epidemioita on esiintynyt lähes vuosittain.

Viime vuonna sai 114 henkeä Kotkan ja Tampereen seudulla ruokamyrkytyksen porkkanaraasteesta. Alkulähde jäljitettiin yhdelle tilalle ja luonnoneläinten ulosteisiin.

Päijät-Hämeessä puhtaat näytteet

Epidemioiden takia on porkkanaraasteen kuntoa selvitetty äskettäin Lahden ja Heinolan seudulla. Kun 70 kotimaisesta erästä ei eristetty yhtään yersinia pseudotuberculosista, alueelliset viranomaiset tiedottivat pitävänsä porkkanaraastetta edelleen terveellisenä ja turvallisena elintarvikkeena, kunhan riskit hallitaan matkalla pellosta pöytään.

Tulos ei yllätä ylitarkastaja Taina Niskasta elintarvikevirastosta.

-Yersinia tuberculosiksen todennäköisyys on pieni. Tänä vuonna ei ole todettu yhtään epidemiaa.

Elintarvikevirasto selvityttää ensi vuonna, miten yersinia pseudotuberculosis siirtyy luonnoneläimistä ihmisiin ja miten se voitaisiin estää. Näytteitä jouduttaneen ottamaan muun muassa myyristä.

Ylitarkastaja Niskasen mukaan ruokamyrkytyksiin liittyy kulutustottumusten muutoksia. Kasviksia pilkotaan ja pakataan valmiiksi, ja uusia tuotteita säilytetään entistä pidempään.

Yersinia pseudotuberculosis sai nimensä siksi, että bakteeri eristettiin ensimmäisen kerran marsun keuhkoista. Ensimmäinen raportti epidemiasta tuli Japanista 1980-luvulla. Ruokamyrkytyksiä on esiintynyt myös Kanadassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.