Puutarhakalusteiden huoltamisen ABC

Aurinko, sade ja lika jättävät jälkensä puutarhakalusteisiin. Huoltamalla kalusteiden käyttöikä pitenee ja ulkonäkö kohenee.

Jos kalusteiden huoltaminen kesän päätteeksi jäi väliin, voi tilanteen korjata nyt.

Talven aikana lika on saattanut pinttyä kalusteisiin vähän tavallista lujemmin. Kuuraamisella ja öljyämisellä saa kuitenkin tuntuvan eron entiseen.

1) Näin työ käynnistyy

Pyyhi kalusteet kostealla rätillä. Lisää pesuveteen halutessasi vaikka luraus mäntysuopaa tai muutama lusikallinen ruokasoodaa. Kovapuisille kalusteille on markkinoilla myös omia puhdistusaineita. Jos kalusteet vaativat tehokkaampaa pesua, vaihda rätti harjaan.

Pitkään käyttämättä olleisiin kalusteisiin voi lisäksi käyttää homeenpoistoaineita tai tehopesuja. Home näkyy tummina läikkinä puun pinnassa.

Anna kalusteiden kuivua rauhassa ennen seuraavia toimenpiteitä.

2) Öljyä kehiin

Puuta pitää öljytä kuin nahkaa ikään. Puiden syyt saattaa saada auki karkealla harjalla, hiekkapaperi toimii takuuvarmasti. Puhdas ja hiottu puupinta imee öljyn parhaiten. Valitse käsittelyaine oikein eri puulajeille: valinnanvaraa riittää suoja-aineista erilaisiin öljyihin.

Öljyä kalusteet useampaan otteeseen puolen tunnin välein. Viimeisen käsittelykerran jälkeen sipaise imeytymättä jäänyt öljy pois.

Kalusteiden materiaali vaikuttaa siihen, miten monta kertaa kalusteet kannattaa käsitellä kesän aikana. Tiikkipuisia kalusteita käsitellään useammin kuin esimerkiksi kuultovärikäsiteltyä puuta tai eucalyptusta.

Viimeistele huolto kiristämällä kalusteiden löystyneet ruuvit.

3) Mitä kesän jälkeen?

Parasta olisi huoltaa kalusteet kesän päätteeksi. Näin ne voi ottaa keväällä suoraan käyttöön.

Kalusteita tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, sillä esimerkiksi rottinki ei kestä kosteita säilytystiloja. Kovapuiset pihakalusteet sen sijaan saattavat kuivua lämmitetyssä varastossa. Sateelta ja lumelta suojaava autotalli tai katos on usein hyvä säilytyspaikka kalusteille. Kalusteiden tulee saada ilmaa.

Kalusteet voi peittää ilmavalla, hengittävällä suojakankaalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja