Puutarhajuhlat kuuluvat kesään – satoi tai paistoi

Lämpimät kesäillat kutsuvat viettämään aikaa ulkona. Aurinkoiset ulkojuhlat ja pitkän illan istuminen puutarhassa ovat kesän parasta antia! Koska Suomen kesä on arvaamaton, kannattaa harkita katosta tai paviljonkia suojaamaan juhlijoita sateelta.

Puutarhajuhlissa ei jäykistellä

Kesän rippijuhlat, häät ja syntymäpäivät saavat heti rennomman luonteen, kun niitä juhlitaan ulkosalla. Puutarhajuhlissa ei jäykistellä − kunhan vain muistat jo kutsussa ilmoittaa juhlinnan tapahtuvan sään salliessa ulkona. Silloin vieraat osaavat varautua sopivin kengin ja napata huivin tai pitkähihaisen pikkumekon lämmikkeeksi.

Iloisille puutarhajuhlille ei aina edes tarvita sen kummempaa syytä − aivan tavallisenakin viikonloppuna voi päättää pitää omat puutarhakutsut perheen kesken tai kutsua naapurit spontaanisti iltaa istumaan.

Raikasta vaaleaa kattaukseen

Puutarhassa suositaan nyt vaaleita sävyjä, joihin räväkkyyttä hakeva voi yhdistää kirkkaita karamellivärejä. Trendeissä on nyt myös paljon etnisiä vaikutteita etenkin Aasian suunnalta, esimerkiksi värikkäät kiinalaislyhdyt yksittäin tai ketjuksi ripustettuna ovat kesän juhlien varmoja katseenkerääjiä.

Vehreässä ympäristössä juhlapöydän kattaus pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sen pitää raikkaan vaaleana. Raidat, ruudut ja kirjavuus sopivat rentoon piknikhenkeen, mutta fiinimpiin juhliin valitaan yksivärinen tai kuvioiltaan hillitty pöytäliina. Puhdas valkoinen on tietenkin klassisin vaihtoehto.

Puutarhan pöytään ei kannata kantaa ostokukkia − sievintä, edullisinta ja ekologisinta on napata oman pihan kukista muutama kauniiseen maljakkoon.

Paviljonki suojaa sateelta

Sadepäivän pelko on suurin peikko puutarhajuhlia suunnittelevan silmissä. Jos pihalla ei ole minkäänlaista katosta, voi lyhytkin kuuro väärään aikaan sattuessaan pilata päivän. Kevytrakenteinen paviljonki on kätevä apu sateen varalta.

Paviljonki suojaa niin pieniltä pisaroilta kuin auringon paahteeltakin. Paviljongin voi pystyttää joko jo valmiiksi tai koota sen vasta jos tummat pilvet näyttävät lähestyvän. Useimmat mallit nousevat pystyyn muutaman hengen voimin varttitunnissa.

Kevyen ja helpon aurinkosuojan saa myös pingottamalla purjekankaan trendikkäästi ruokailuryhmän ylle. Vaalea purje on tyylikäs ja ilmava ratkaisu, joskaan ei sateensuojana paras mahdollinen.

Suomen kesässä ollaan sään armoilla, vaikkei vettä tulisikaan. Varaa vieraille katukahviloiden tapaan pehmoisia vilttejä viilenevän illan varalle. Kun viltin kietaisee hartioille tai jalkojen ympärille, vilu hellittää ja iloinen yhdessäolo voi jatkua pidempään.

Karkota kutsumattomat vieraat

Jotteivät pienet lentävät kutsumattomat vieraat piinaisi juhlakansaa hepenissään, on syytä varautua vastatoimiin jo etukäteen. Hanki riittävästi hyttyskynttilöitä ja naamioi ne juhlakattaukseen sulautuviksi lyhdyin ja koristeellisin kynttilänjaloin. Muista kuitenkin, että savun tulee voida levitä vapaasti ympäristöön, joten liian umpinainen lyhty ei tähän tarkoitukseen sovellu. Perinteiset hyttyskiekurat muuttuvat mökkivarustuksesta salonkikelpoisiksi, kun ne asetetaan läpinäkyvään lasiin sauhuamaan tai sommitelmaksi isoille lautasille.

Kärpäset pysyvät poissa tarjoilujen kimpusta, kun piilotat herkut kupujen ja kansien alle. Lasi- ja muovikuvut ovat tietenkin neutraaleimpia, mutta juhlakattaukseen hempeät harsot tai pitsiset kuvut tuovat oman erikoisen lisänsä. Rustikaalisempaan kattaukseen sopii pajupunos.

Valoa hämärtyvään iltaan

Vaikka ilta hämärtyy keskikesällä vain hetkeksi, kannattaa puutarhan valaistukseen panostaa. Elävä tuli kynttilöissä, soihduissa ja lyhdyissä toimii puutarhajuhlien viihtyisänä tunnelmanluojana, vaikkei niitä valaistuksen vuoksi välttämättä tarvitsisikaan.

Myös aurinkokennolamput ovat kätevä ratkaisu puutarhan koristevalaistukseen. Ne ovat kauniita, kestäviä eivätkä tarvitse huoltotoimenpiteitä. LED-valo syttyy ja sammuu yksinään eikä aurinkokennolla toimiva lamppu tarvitse sähkövirtaa tai paristoja.

Pienet lamput ovat kauneimmillaan sarjoiksi aseteltuina korostamassa puutarhan parhaita puolia - puita, istutuksia, vesielementtejä tai rakennuksen yksityiskohtia.

Raparperi-mansikkapiirakka

Puutarhassa herkutellaan oman kasvimaan herkkuja. Raikaassa raparperi-masikkapiirakassa maistuu kesä!

1 paketti murotaikinaa
0,5 -1 l raparperia
2 dl mansikoita
1,5 dl sokeria
250 g rahkaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa

Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori raparperit ja pilko ne 1,5 cm mittaisiksi paloiksi. Poista mansikoista kanta ja lohko isommat mansikat. Sekoita puolet sokerista raperpariin ja mansikoihin. Levitä marjat ja raparperi piirakkapohjalle.

Sekoita keskenään rahka, kananmunat, kerma ja loppu sokeri. Kaada seos piirakkavuokaan.

Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Resepti: MTV3/Makuja

Kuvat: Asko, Ikea, SXC ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat