Mainos

Puutarha juhlakuntoon

Kesäkuussa nautitaan auringosta ja juhlitaan puutarhassa! Pihalle katettu juhlapaikka saa vieraat viihtymään, ruoan maistumaan ja tunnelman korkealle. Oman kotipihan taivuttaminen juhlan vaatimuksiin on helppoa, kun valmistelut aloittaa ajoissa.

Alkukesän puutarhajuhlien katseenvangitsijoiksi sopivat hyvin muodikkaat ruukkukukat. Ruukkuistutuksilla voi kätevästi jakaa tilaa ja näyttävät ruukut tuovat juhlallista tunnelmaa kotipihalle. Ruukkumateriaaleissa kannattaa harkita perinteisen saven tai muovin lisäksi puuta tai sinkittyä peltiä.

Kesäkukat tekevät juhlan

Loppukesän puutarhajuhlien väriloiston varmistamiseksi voi puutarhaan kylvää kesäkukkien siemeniä suoraan kasvupaikalle. Esimerkiksi tuliunikolle kesäkuun lämmennyt maa on yleensä riittävän suotuista kylvöalusta. Tavanomaisten pelargonioiden, petunioiden ja muiden lisäksi kaupoista saa nykyään esimerkiksi koko kesän runsaasti kukkivaa bougainvilleaa useana eri lajikkeena ja värinä.

Upean yksityiskohdan puutarhajuhlille saa istuttamalla esimerkiksi pelargonioita tai ruusuja vanhoihin maitotynnyreihin tai vaikka vanhaan soutuveneeseen, jos sellaisen sattuu omistamaan. Ruukut sekä muut istutusastiat kannattaa asetella puutarhassa mahdollisimman näkyviin paikkoihin, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa.

Istuta oikeaan multaan

Kesäkukkien istutuksessa on hyvä muistaa käyttää erityistä kesäkukkamultaa. Esimerkiksi kymmenen litran pusseissa saatava Kekkilän Kesäkukkamulta on rakenteeltaan kevyttä ja sen kivennäiskoostumus on monipuolinen. Kukkien riittävän vedensaannin turvaavat multaan lisätyt kastelukiteet, jotka voivat imeä ja vapauttaa vettä noin desilitran yhtä multalitraa kohden.

Toinen erityisesti kesäkukkien ja ryhmäkasvien kasvualustaksi kehitetty multa on Biolan Multa Kesäkukille, joka on kompostilannoitettu ja kalkittu multaseos. Se sisältää murskattua kevytsoraa, minkä ansiosta mullan rakenne on ilmava ja kevyt. Kuivuttuaankin multa imee hyvin vettä ja kostuu tasaisesti. Myös Biolanin multaan on lisätty kastelukiteitä, jotka parantavat mullan vedenpidätyskykyä ja mahdollistavat pidemmät kasteluvälit.

Lannoita ennen juhlia

Lannoitus on yksi alkukesän must-asioista puutarhassa. Pihan kasvit ja kesäkukat voi ravita vaikkapa Kemiran Puutarhan Kesä -lannoitteella, joka levitetään kätevästi veteen sekoitettuna. Toinen vesilevitteinen kesäkukkalanoite on Biolan Luonnon Ravinneneste Kesäkukille. Se on luonnonmukainen ja eloperäinen ravinneliuostiiviste, joka antaa kasveillesi ravinteet luonnollisessa muodossa sekä voimakkaan kasvun ja runsaan kukinnan.

Jos istutat kesäkukkia vain hieman ennen juhlapäivää, korvaa kanankakkareet jollain muulla pitkäaikaisella lannoitteella

Juhlissa puutarhan nurmi joutuu kovalle koetukselle. Lannoita nurmikko hyvissä ajoin ennen suurta päivää. Näin juhlakengät pysyvät puhtaina eikä kukaan vei lannoitetta kenkien mukana sisään. Kuivana keväänä nurmen vesielvytys tulisi myös aloittaa viikkoja ennen. Vastakasteltu nurmi kun voi upottaa ikävästi korkokenkien alla.

Kauneusvirheille kyytiä

Juhlan tieltä on hyvä puutarhassa tehdä pieni kauneusvirhetarkastus. Vaikka kesä on vasta aluillaan, ovat voikukat jo täydessä rehotuksessa. Voikukat kannattaa siistiä pois näkyvistä vaikka Fiskarsin rikkaruohonpoistajalla, jolla koko syvälle maahan työntyneen puikulajuurakon saa irti.

Huolellisin täyttää voikukan juurakoista jääneet pienet multaiset reiät hiekalla hoitaen samalla nurmikon ilmastointia. Kiireisemmälle riittänee kevyt tepastelu reikien päällä.

Toinen pienellä vaivalla korjautuva kauneusvirhe ovat puiden ja pensaiden kuivat oksat, jotka kannattaa nykäistä pois oksasaksilla.

Pienillä yksityiskohdilla kaunista

Kiva kesäjuhlaidea on tuoda puutarhaan ruukussa kukkiva puu, ja istuttaa se juhlan jälkeen pihaan. Hyvä idea voisi olla vaikkapa eri vuodenaikoinakin aina kaunis riippapaju tai perinteinen tuija. Jos puun tahtoo pitää ruukussa pidempään, voi kokeilla nopeakasvuista ja näyttävää keisarinpuuta (Paulownia tomentosa). Mahtava kantikaslehtinen puu kannattaa laittaa altakasteluruukkuun, jota kosteus on turvattu kesähelteelläkin.

Puutarhan kaunistukseksi voi myös ostaa muutamia pieniä kivisiä tai keraamisia eläinpatsaita, kauniita pastellinsävyisiä kynttilälyhtyjä tai kauniita amppeleita.

Puutarhajuhlien aikaan ulkopöydälle voi loihtia upean kattauksen kauniin kesäisillä astioilla ja suussa sulavilla herkuilla. Esimerkiksi Ikean sekä Pentikin valikoimista löytyy näyttäviä astioita, lyhtyjä sekä kattaustekstiilejä.

Kattaus kruunataan kynttilöillä ja kauniiseen lasimaljaan asetetuilla leikkokukilla. Kekseliäin ripustaa ulkoterassille juhlien ajaksi kangasverhot tunnelmaa luomaan.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Biolan, Fiskars, Ikea, Pentik ja Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.