Puutalo täynnä suomalaishuippujen silmäniloa – turisteja virtaa naivistien juhlanäyttelyyn Yhdysvalloista asti

Mitä on naivismi ja mikä yhdistää naivisteja? 4:22

Paljon inhimillisiä eläimiä, värejä, veijarimaisia oivalluksia, huumoria. Näistä ja paljon muusta koostuu satojen teoksien ja kymmenien taiteilijoiden 30-vuotinen juhlanäyttely.

Puutalo imee sisäänsä ja saa hymyilemään. Tänne kelpaa kaikkien tulla.

– Tänä vuonna olemme tehneet ensimmäisen yhteisötaideteoksen tuohon koulun pihalle. Viereisen koulun lapset ja taideyleisö on voinut osallistua taideteoksen tekemiseen, Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen kiittelee.

Miksi mummojen on tärkeää pelata jalkapalloa? 2:47

Näyttely on vakiinnuttanut paikkansa kesäisenä turistikohteena. Suomalaisten lisäksi kaukaisimmat saapuvat Yhdysvalloista asti. Nyt näyttelyssä on käynyt jo pitkälti toistakymmentä tuhatta vierasta. Kynnys on matala. 

Lapset voivat laskea, aikuiset hihitellä

Näyttely vilisee eläimiä, kaikenlaisia ja kokoisia, inhimillisiä. Lapsivieraat voisivat vaikkapa laskea, montako eläintä puutalosta löytyy, sillä aikaa kun aikuiset keskittyvät hihittelyyn.

Mukaan mahtuu niin vappujuhlia kuin pari Yhdysvaltain presidenttiäkin. Välillä meininki on kuin Strömsössä romanttisuudessaan ja haavekuvissaan.

Kun Pispala piirtyy tauluun, tärkeää on tunnelma 2:46

Mutta mikä yhdistää naivismiin taipuvia taiteilijoita?

– Ehkä se miten he katsovat elämää. Siinä pitää olla pilke silmäkulmassa. Ja halu kertoa teoksillaan asioita yksinkertaisesti ja selkeästi. Naivismi on iloista värikästä ja lempeää taidetta, Heinonen kuvailee.


Näyttely jatkuu 19.8. asti. Juhlavuoden kunniaksi 30-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi näyttelyyn. Alla muutamia esillä olevia teoksia tai yksityiskohtia.

Lue myös:

    Uusimmat