Puunpoltto heikentää pientaloalueiden ilmanlaatua

Lisääntynyt puun poltto voi huonontaa merkittävästi pientaloalueiden ilmanlaatua. Tulisijojen käyttö tuottaa ongelmia erityisesti kovalla pakkasella ja tyynellä ilmalla, kun likaantunut ilma ei sekoitu puhtaamman kanssa.

Puun pienpolton arvioidaan olevan liikenteen ohella jo yksi tärkeimmistä pienhiukkaslähteistä Suomessa. Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan varaavien tulisijojen ja saunan kiukaiden päästöt voivat olla jopa yli 30-kertaisia pelletinpolttoon verrattuna.

Filosofian maisteri Jarkko Tissarin väitöstutkimus on ensimmäinen lajissaan Suomessa.

Puunpoltosta syntyy merkittäviä määriä terveydelle haitallisia pienhiukkasia, häkäkaasua ja erilaisia orgaanisia yhdisteitä. Päästömääriä voidaan kuitenkin vähentää toimimalla oikein.

- Lähiympäristölle koituvia haittoja voi pienentää polttamalla kuivaa ja puhdasta puuta sekä käyttämällä lämmityslaitettaan oikein, tutkija toteaa.

Tulisijat ja kiukaat voivat rikkoa naapurisovun

Päästömäärät riippuvat polttoaineesta, polttolaitteesta ja -tekniikasta sekä erityisesti käyttötavasta. Hyvissä palamisolosuhteissa, kuten esimerkiksi pelletinpoltossa, pienhiukkasten massapäästö on alhainen.

Varaavilla tulisijoilla ja kiukailla päästöt ovat selvästi suurempia kuin pelletinpoltossa ja hiukkaset sisältävät tuhka-aineiden lisäksi nokea ja orgaanista ainetta. Kitupolttoa muistuttavalla polttotavalla massapäästöt ovat erittäin korkeita, yli 30-kertaisia, pelletinpolttoon verrattuna.

Pienhiukkasia syntyy paljon kaikilla pienpolttolaitteilla. Hiukkasten lukumäärä ei ollut suoraan yhteydessä palamisen laatuun. Tutkitut hiukkaset olivat hyvin pieniä, joten ne kulkeutuvat hengityksen mukana aina keuhkojen ääreisosiin asti.

Puu ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä toisin kuin esimerkiksi fossiiliset öljy ja kivihiili. Siksi sen käyttö on lisääntynyt pientaloalueilla.

- Myös kuntien terveydensuojeluviranomaisille tehdyt savuvalitukset ovat lisääntyneet. Valitukset liittyvät usein niin sanottuun kitupolttoon vanhoilla kaksoispesäkattiloilla, joissa ei ole erillistä varaajaa.

Nyt saatuja tutkimustuloksia hyödynnetään muun muassa eurooppalaisen hiukkasten mittausstandardin kehittämisessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja