Putinin superjahti lipui Viron vesillä uudella nimellä varustettuna – "Tappajavalas" kätkee sisälleen 12 sviittiä ja 400 pullon viiniluolan

3:29
Katso myös: Venäläistutkija MTV:lle: Putinin hallinto kaatuu kuukausissa – "Ilman kansan tukea yksikään diktaattori ei onnistu tehtävässään"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin toiseksi suurin 267-jalkainen, eli 81 metriä pitkä superjahti on havaittu Viron rannikolla, uudella nimellä varustettuna, kertoo Forbes.

25. syyskuuta otetut kuvat paljastavat, että Gracefulilla on uusi nimi: Kosatka, joka tarkoittaa venäjäksi ”Tappajavalas”

Forbes sai vihjeen TheYachtPhoto.comin toimitusjohtajalta ja jahteja aktiivisesta seuraavalta Peter Seyfferthiltä.

He vertasivat eräällä verkkosivustolla olevia Gracefulin kuvia Kostka -kuvaan, joka näyttää olevan sama, entinen Graceful-jahti.

Jahti kulki Itämerellä pohjoiseen Viron Saarenmaan länsipuolella. Kuvissa se on Venäjän rannikkovartioston aseistetun aluksen saattamana, mahdollisesti matkalla Pietariin. On epäselvää, milloin Graceful muutti nimensä Kosatikaksi tai milloin se lähti Kaliningradista, Liettuan ja Puolan väliin jäävältä Venäjän alueelta.

Kosatka, silloinen Graceful, lähti Saksasta Hampurin satamasta 7. helmikuuta, seitsemäntoista päivää ennen kuin Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan. Jahti oli ollut kunnostettavana Blohm+Vossin telakalla.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö määräsi Gracefulille sekä kolmelle muulle Putiniin yhdistetylle jahdille pakotteita.

12 sviittiä ja helikopterikenttä

Venäjälle rekisteröidyssä Kosataka -jahdissa on sisäuima-allas, joka muuttuu teatteriksi ja tanssilattiaksi, helikopterikenttä sekä 12 sviittiä. Aluksessa on myös uima-altaan pyyhkeiden säilytyskaapit, jotka toimivat samalla vodkabaarina.

Omistajan sviitissä on viiniluola, jonne mahtuu jopa 400 pulloa.

Maaliskuussa julkaistun Britannian yleisradion BBC:n tutkimuksen mukaan jahdin omistaa tällä hetkellä moskovalainen JSC Argument, jolle Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti kesäkuussa pakotteita.

Huvijahtien arvoja määrittelevän tahon (VesselsValue) sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption tutkinnan keskuksen (OCCRP) raporttien mukaan Gracefulin omisti aiemmin Brittiläisillä Neitsytsaarilla toimiva O'Neill Assets Corp.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti kesäkuussa seuraamuksia Caymansaarilla toimivalle samannimiselle yhtiölle, O'Neill Assets Corporationille, koska se "on olennaisesti avustanut, sponsoroinut tai tarjonnut taloudellista, aineellista tai teknologista tukea Vladimir Putinille tai toimittanut tavaroita tai palveluja Vladimir Putinille tai tukenut häntä".

680 miljoonan dollarin edestä huvijahteja

Kosatkan lisäksi Putin on yhdistetty ainakin viiteen muuhun jahtiin. Esimerkiksi 507 miljoonan dollarin arvoiseen, 459-jalkaiseen Scheherazadeen, joka on teknisesti öljy- ja kaasumiljardööri Eduard Khudainatovin omistuksessa, mutta jonka uskotaan todellisuudessa kuuluvan Putinille.

Putin on myös yhdistetty 22 miljoonan dollarin arvoiseen 187-jalkaiseen Olympiaan, 18 miljoonan dollarin arvoiseen 177-jalkaiseen Chaykaan, 17 miljoonan dollarin arvoiseen 151-jalkaiseen Shellestiin ja 105-jalkaiseen Negaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti Olympialle sekä Kostakalle, silloiselle Gracefullille pakotteita kesäkuussa, sillä niiden katsotaan olevan ” jäädytettyä omaisuutta, johon presidentti Vladimir Putinilla on intressi”.

Kaiken kaikkiaan Putinin huvijahtilaivaston arvo on VesselsValuen mukaan vähintään 680 miljoonaa dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja