Selvitys: Putinin ex-vaimo ja hänen uusi miehensä satumaisen rikkaita – maksoiko presidentti heidät hiljaisiksi?

"Venäjä menettää korruption vuoksi 30 miljardia dollaria vuodessa"– Hetki joka sai Vladimir Putinin pillastumaan vuonna 2003 4:23
"Venäjä menettää korruption vuoksi 30 miljardia dollaria vuodessa" – hetki, joka sai Vladimir Putinin pillastumaan vuonna 2003.

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tiimin tekemän selvityksen mukaan Putinin entinen vaimo ja hänen 20 vuotta nuorempi aviomiehensä ovat miljonäärejä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin erosi vaimostaan  Ljudmila Aleksandrovna Putinasta vuonna 2014. Sen jälkeen presidentin ex-vaimo lipui hiljaa pois julkisuudesta eikä hänestä ole sen koommin kuultu. Missä hän on nyt ja minkälaista elämää elää? Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin korruption vastaisen säätiön tutkimusyksikkö julkaisi pitkän ja perusteellisen selvityksen Putinin entisestä puolisosta. Voit kuunnella selvityksen kokonaisuudessaan englanniksi tekstitettynä täältä.

Vaikka Navalnyi on virunut vankilassa viime vuoden maaliskuusta lähtien, hänen tiiminsä jatkaa paljastuksiaan ja taistelua Putinin hallitusta sekä korruptiota vastaan.

Korruption vastaisen säätiön tutkimusyksikön päällikkö Maria Pevtshih kertoo laajalla selvitysvideolla, että Putinin ex-vaimo saa satoja miljoonia ruplia valtion pankeilta ja Moskovan kaupungilta, minkä lisäksi hänen nykyinen aviomiehensä ostaa kiinteistöjä Euroopasta.

Avokätinen ex-mies

Vuonna 2015 silloin 57-vuotias Ljudmila Putina avioitui itsensä 20 vuotta nuoremman liikemiehen Artur Otsheretnyin kanssa. Putinin entinen vaimo otti aviomiehensä sukunimen ja käyttää nykyään nimeä Ljudmila Otsheretnaja.

Virallisten venäläisten asiakirjojen Putin ei jättänyt vaimolleen avioerossa mitään omaisuutta, mutta selvityksestä käy ilmi jotakin aivan muuta. Navalnyin tiimin selvityksessä todetaan, että Ljudmilan nykyinen aviomies omistaa kaksi huvilaa Biarritzissa Etelä-Ranskassa, kaksi asuntoa Malagassa Espanjassa ja yhden Davosissa Sveitsissä. Tutkijat arvioivat Otsheretnyin omistamien ulkomaisten kiinteistöjen kokonaisarvoksi 596 miljoonaa ruplaa eli noin 9,5 miljoonaa euroa. Tämä kaikki on selvityksen mukaan ostettu Putinin entisen vaimon rahoilla eli käytännössä Putinilta peräisin olevilla varoilla, joilla hän olisi maksanut ex-vaimonsa hiljaiseksi.

Selvityksessä epäillään, että Vladimir Putinin avokätisyys liittyy myös haluun kompensoida entisen vaimonsa kärsimyksiä ja yksinäisyyttä 30 vuotta kestäneessä avioliitossa, joka oli ilmeisesti ainakin viimeisinä vuosina pelkkää kulissia. Myös avioliiton ensimmäisinä vuosina, kun Putin ei ollut vielä presidentti, Ljudmila kertoi ystävilleen kirjoittamissa kirjeissä olevansa hyvin yksinäinen ja onneton avioliitossaan.

Satoja miljoonia ruplia

Putinin entisellä vaimolla on mukavasti tuloja tuottavaa omaisuutta. Tutkijoiden mukaan Ljudmila Putina valvoi venäjän kielen kehittämiskeskusta, joka perustettiin erityisesti häntä varten 1990-luvulla. Moskovan pormestarinvirasto ja presidentin hallinto antoivat hänelle omistukseensa Kremlin lähellä Vozdvizhenka-kadulla sijaitsevan kartanon vuodelta 1774 ja tontin Moskovan keskustassa.

Vuonna 2009 venäjän kielen kehittämiskeskus nimettiin uudelleen ihmissuhdeviestinnän kehittämiskeskukseksi, jota nykyään johtaa Ljudmila Putinan uusi aviomies Artur Otsheretnyi.

Otsheretnyi vuokrasi 10 miljardin ruplan eli 160,5 miljoonan euron arvoisen rakennuksen Meridianille, joka on hänen vaimonsa omistama yritys. Meridian vuokraa sen edelleen Venäjän suurimmalle pankille Sberbankille ja muille kaupallisille yhtiöille. Korruption vastaisen säätiön laskelmien mukaan Putinin entinen puoliso ansaitsee vuokralla yli 250 miljoonaa ruplaa eli noin 4 miljoonaa euroa vuodessa.

Navalnyin avustajien mukaan ihmissuhdeviestinnän kehittämiskeskus saa rahoitusta myös Moskovan pormestarin virastolta, Gazprombankilta ja Severstalilta, yhteensä summa on noin 415 miljoonaa ruplaa eli noin 6,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Outo Suomi-kytkös

Videolla kerrotaan myös, että Ljudmilan uusi aviomies Artur Otsheretnyi olisi osallistunut Suomessa Lahdessa vastikään järjestettyyn Ironman-triathlonkisaan ja ihmetellään, miksi hän saa vapaasti matkustaa Euroopan Unioniin.

Navalnyin tiimin selvityksestä ensimmäisenä Suomessa kertoneen Ilta-Sanomien mukaan mies ei kuitenkaan ilmeisesti osallistunut itse kilpailuun. Hänen nimensä löytyy kyllä ilmoittautuneiden listalta, mutta ei enää kisan tuloksista.

Putinin entinen vaimo tai hänen aviomiehensä eivät ole Euroopan unionin pakotelistalla Putinin Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi. Ainoastaan Iso-Britannia on lisännyt Ljudmila Otsheretnajan omalle pakotelistalleen toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat