Putin ja Erdogan sopivat tulitauosta Syyrian luoteisosissa – Putin osoitti surunvalittelunsa Syyrian sodan uhreille: "Se on aina suuri tragedia"

Venäjä ja Turkki neuvottelevat huipputasolla Syyrian tulitauosta – ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Olli Ruohomäki analysoi kärjistynyttä tilannetta Turkin rajalla 4:42

Turkki ja Venäjä ovat tänään ratkoneet erimielisyyksiään sotatoimistaan Syyriassa yli kuusi tuntia kestäneessä tapaamisessa. Lopulta osapuolet ilmoittivat päässeensä yhteisymmärrykseen.

Presidentit Recep Tayyip Erdogan ja Vladimir Putin kertoivat torstai-iltana sopineensa tulitauosta Syyrian Idlibissa. 

Tuntikausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen presidentit kertoivat päässeensä sopuun tulitauosta Idlibissa, Syyrian luoteisosissa. Lisäksi johtajat kertoivat, että Idlibiin on tarkoitus perustaa turva-alue siviileille. Tulitauko alkaa puolilta öin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tulitauko oli neuvotteluiden yksi päätavoitteista. Arviolta miljoona siviiliä on joutunut pakenemaan kolme kuukautta kestäneitä yhteenottoja. Venäjä avasi puheen anteeksipyynnöllä.

– Tapaamisemme aluksi haluaisin ilmaista surunvalitteluni Syyrian kuolonuhreista, Putin sanoi. 

– Se on aina suuri tragedia. Valitettavasti Syyrian joukot eivät tienneet Turkin joukkojen sijaintia.

Venäjän ja Turkin välit kiristyivät sen jälkeen kun yli 30 Turkin sotilasta kuoli Venäjän tukeman Syyrian ilmaiskussa Idlibissä viime viikolla. Venäjä on kiistänyt osallistuneensa iskuun.

Lähes puoli miljoonaa kuollutta

Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, joka sotii Turkin tukemia kapinallisia vastaan. Turkki ja Venäjä ovat molemmat merkittäviä osapuolia konfliktissa, joten valtionjohtajien neuvotteluita seurattiin jännityksellä.

– Mielestäni askeleet, jotka otamme ja oikeat päätökset, jotka teemme, helpottavat tilannetta, Erdogan sanoi.

Syyrian sodassa on arvioitu kuolleen jo lähes 400 000 ihmistä vuoden 2011 protestien jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat