Purra kritisoi talousehdotuksia ja tunteet kiehahtivat eduskunnassa: "Kuulsi läpi vahva ylimielisyys"

Purra ryöpytti vaihtoehtobudjetteja 0:58
Katso videolta, kuinka Purra ryöpytti vaihtoehtobudjetteja!

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) antoi täyslaidallisen kritiikkiä oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteille. 

Eduskunta keskusteli keskiviikkona SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Liike Nytin vaihtoehdoista hallituksen talouspolitiikalle.

– Näyttäisi olevan samaa taattua vihervasemmistolaista laatua, millä mennään. Veronkiristyksiä maalla, merellä ja ilmassa, jotta ikävät säästötoimet voitaisiin perua ja jakaa vielä vähän lisää entisten päälle, Purra moitti värikkäässä puheenvuorossaan.

– Nämä opposition ehdotukset eivät tuo mitään lisäarvoa edellisen hallituksen talouspolitiikkaan, joka perustui rajattomien resurssien väärille profetioille, Purra jatkoi.

Erityisesti Purran kritiikin kohteeksi joutui suurimman oppositiopuolueen SDP:n vaihtoehtobudjetti, joka perustui valtiovarainministerin mukaan ihmisten ja yritysten "himoverotukselle".

– Suomen kansantalous kärsii kitukasvusta, ja SDP on valmis jatkamaan tätä kituuttamista tappamalla kasvun edellytykset veronkorotuksin. 830 miljoonaa euroa veronkorotuksia. Missään ei näy usko ihmisten omaan vastuuseen omasta elämästään. Taattua sosialismia ja tukipolitiikkaa. Jos yksilö ei ole jo nääntynyt valtion alle, se nääntyy kyllä tämän vaihtoehtobudjetin jälkeen, Purra saarnasi.

Keskusta "poliittisesti vastuuton"

Keskustan vaihtoehtobudjettia leimaa Purran mukaan "poliittinen vastuuttomuus". Hän kritisoi keskustaa siitä, että se ei uskaltanut lähteä mukaan hallitukseen.

– Keskustan vaihtoehtobudjetissa laitetaan lisää rahaa hyvinvointialueiden kovapalkkaisille ohjeistamispäälliköille. Alueille lisää rahaa tekohengittämään rälssiä ja keskustapuolueen aluepoliittista vaikutusvaltaa, Purra latasi.

Purran kommentit saivat osakseen runsaasti välihuutoja istuntosalista, ja täysistunnossa puhetta johtanut varapuhemies Tarja Filatov (sd.) joutui kehottamaan kansanedustajia rauhoittumaan.

Myös vihreiden ja vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetit saivat huutia valtiovarainministeriltä.

– Veroja lisää, tuntuu olevan vihervasemmiston täsmälääke jokaiseen ongelmaan, Purra sanoi.

Ainoana oppositiopuolueena myönteistä palautetta valtiovarainministeriltä sai Liike Nyt, jota Purra kiitteli järkevistä linjauksista. Neljälle muulle puolueelle Purralta ei löytynyt sympatiaa, etenkin kun Suomi kuuluu veroasteen vertailussa maailman kärkimaihin.

– Verot valtion maksettaviksi, se tästä vielä puuttui. Kiitos yrityksestä oppositio, mutta tähän on helppo sanoa "ei kiitos", Purra summasi.

Purra "vahvan ylimielinen"

Purran kovasanainen puheenvuoro sai opposition edustajilta kritiikkiä osakseen. SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomessa tarvittaisiin vallitsevassa vaikeassa taloustilanteessa avointa eri vaihtoehtojen tarkastelua.

– En usko, että tällä otteella Suomi nousee, Lindtman sanoi.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan Purran puheenvuorosta kuulsi läpi vahva ylimielisyys. Hän ihmetteli, johtuuko Purran valitsema tyylilaji siitä, että perussuomalaisten keväällä esittämät vaalilupaukset ja hallituksen harjoittama kovan oikeistolainen politiikka ovat niin suuressa ristiriidassa keskenään.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kiinnitti Saarikon tavoin huomiota Purran kärkevään retoriikkaan.

– Politiikan retoriikassa on menty nyt niin koville kierroksille jakamaan poliittisia päättäjiä ja kansaa kahtia, että tästä ei hyvää välttämättä seuraa, Lohi sanoi.

Lohi vertasi Purran puheenvuoroa Yhdysvaltain entisen presidentin Ronald Reaganin mustavalkoisiin puheisiin kylmän sodan aikana, kun Reagan kutsui Neuvostoliittoa pahan valtakunnaksi.

– Tällaista retoriikkaa ei kaivata tänne, Lohi jatkoi.

Työllisyysvaikutukset kiistakapulana

Pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustajat antoivat tulitukea Purran SDP-kritiikille penäämällä toistuvasti sosiaalidemokraateilta vaikutusarviointeja puolueen vaihtoehtobudjetin työllisyysvaikutuksista.

Kokoomuslaiset kiittelivät sitä, että vihreiden ja vasemmistoliiton vaihtoehtobudjeteissa kerrottiin avoimesti budjettien negatiivisista työllisyysvaikutuksista, mutta moittivat SDP:tä siitä, että puolueen vaihtoehtobudjetissa tätä lukua ei kerrottu.

Pääministeri Petteri Orpoa myöten kokoomuslaiset syyttivät sosiaalidemokraatteja vaikutusarviointien salailusta ja piilottelusta.

Sosiaalidemokraatit puolustautuivat viittaamalla hallituksen kaavailemien sosiaaliturvan leikkausten puutteellisina pidettyihin vaikutusarviointeihin. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa istuvan Joona Räsäsen mukaan SDP on teettämässä laajemman yhteisvaikutusten arvioinnin sekä hallituksen politiikasta että omasta vaihtoehdostaan.

–  Lupaan jo tässä sen, että se valmistuu nopeammin kuin tämä hallituksen yhteisvaikutusten arviointi, jota valitettavasti vielä täällä ei ole näkynyt, Räsänen kuittasi.

Juttuun tehty lisäyksiä ja otsikkoa muokattu kello 18.05.

Juttua täydennetty kello 19.03.

Katso ylhäältä videolta, kuinka Purra ryöpytti vaihtoehtobudjetteja!

Lue myös:

    Uusimmat