Näin vihreät tasapainottaisi valtion taloutta: velkaa 600 miljoonaa vähemmän kuin hallituksen budjetissa

Oppositiopuolue Vihreät julkaisi tänään vaihtoehtobudjettinsa, jossa puolue peruisi nykyhallituksen pienituloisiin osuvia leikkauksia ja pyrkisi erityisesti haittaverotuksen nostamisella pienentämään Suomen velkaantumista.

Vihreät panisi rahaa erityisesti koulutukseen, luonnonsuojeluun ja hiilinielujen vahvistamiseen. Näihin kohteisiin puolue on valmis satsaamaan satoja miljoonia euroja

Säästöjä ja lisätuloja vihreät hakisi muun muassa energia- ja sokeriverojen kiristyksillä ja esimerkiksi eläintuotannon tukien karsimisella. Vihreät peruisi myös polttoaineiden veronalennukset, joita nykyhallitus on toteuttamassa.

– Me karsisimme ympäristölle haitallisia tukia. Se ei ole meillekään mieluista, koska näillä toimilla olisi seurannaisvaikutuksensa. Meillä on kuitenkin yrityksiä ja elinkeinoelämää tukevia esityksiä, kuten TKI-tukien laajentaminen, mikä mahdollistaisi myös suuryrityksille paremmin mahdollisuuden investoida Suomeen, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoo.

Kaikkia sopeutustoimia vihreät eivät välttämättä toteuttaisi heti, sillä esimerkiksi taloustaantumassa varottaisiin tuomasta elinkeinoelämälle liian rankkoja veromuutoksia.

– Talouspäätöksiä tehtäisiin aina ajassa, vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö sanoo.

Rahaa koulutukseen ja luonnolle

Vihreät peruisi suurituloisille kohdistuvia verojen alennuksia, mutta keventäisi puolestaan lapsiperheiden ja pienituloisten verotusta.

Vihreät laittaisi nykyhallitusta enemmän rahaa koulutukseen, lapsiperheköyhyyden vähentämiseen, nuorten hyvinvointiin sekä ilmastokriisin ja luontokadon ratkomiseen.

Menoja sitä vastoin karsittaisiin leikkaamalla sellaisia suoria tukia ja verotukia, joita puolue kuvaa ympäristölle haitallisiksi. Näitä tukia karsittaisiin 581 miljoonan euron edestä.

Puolue kertoo, että sen johdolla ansiotuloverotus kevenisi noin 200 miljoonaa euroa enemmän ja velkaa tulisi 600 miljoonaa vähemmän kuin hallituksen kaavailuissa. Vihreät panostaisi esimerkiksi lapsiin ja nuoriin lähes puoli miljardia euroa enemmän kuin hallitus.

– Valtion velkaantuessa huolestuttavalla tahdilla emme kohdistaisi veronkevennyksiä rikkaimmille, vaan toteuttaisimme vihreän verouudistuksen, jossa haitoille asetetaan hinta ja toimeliaisuuden verotus kevenee. Sisäänpäin kääntymisen sijaan lisäämme työhön johtavaa maahanmuuttoa. Vastakkainasettelun sijaan etsimme tasapainoisia ratkaisuja työmarkkinoiden uudistamiseksi, vihreät linjaa vaihtoehtobudjetissaan.

Työllisyyttä vihreät lupaisi vahvistaa yli 25 000 hengellä jo ensi vuoden toimilla.

Vaihtoehtobudjetissaan vihreät myös tuplaisi luonnonsuojelun rahoituksen. Hiilinieluille tulisi pelastuspaketti.

Eduskunta käsittelee hallituksen budjettiesitystä ja oppositiopuolueiden esittämiä vaihtoehtoja lähiviikkoina. Käytännössä hallituspuolueet vievät oman esityksensä läpi, mutta keskustelua eri vaihtoehdoista käydään.

Lue myös:

    Uusimmat