Tällainen on SDP:n vaihtoehtobudjetti, joka ottaa velkaa 400 miljoonaa hallitusta vähemmän

Tällainen on SDP:n vaihtoehtobudjetti, joka ottaa velkaa 400 miljoonaa hallitusta vähemmän 0:52
Tällainen on SDP:n vaihtoehtobudjetti, joka ottaa velkaa 400 miljoonaa hallitusta vähemmän.

Suurin oppositiopuolue SDP ottaisi ensi vuonna yli 400 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin hallitus. Puolue esitteli tiistaina vaihtoehtobudjettinsa, joka sen mukaan tasapainottaisi taloutta samassa mittaluokassa kuin hallituksen budjetti, mutta tasapuolisemmin.

SDP kertoo myös pitävänsä vaihtoehdossaan kiinni Suomen ilmastotavoitteista ja luontokadon selättämisestä.

Uusia menosäästöjä puolue tekisi yli 700 miljoonalla, lisäksi se hyväksyisi hallituksen säästötoimia noin 250 miljoonan edestä.

SDP tulouttaisi valtion kassaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran taseesta 200 miljoonaa ja Maatilatalouden kehittämisrahasto Makerasta 40 miljoonaa euroa.

Muualla saatu hyviä kokemuksia

SDP esittää muun muassa uudistusta, jolla se vauhdittaisi sairastumisen jälkeistä työhön paluuta ja laskisi siten työkyvyttömyyden valtiolle aiheuttamia kuluja. Työkyvyttömyyden kulujen arvioidaan puolueen mukaan olevan yli 10 miljardia euroa vuodessa.

SDP asettaisi työantajalle velvoitteita helpottaa työhön paluuta esimerkiksi työtehtäviä mukauttamalla. Samalla se tiukentaisi työntekijän velvollisuutta osallistua paluuta edistäviin toimiin.

– Muissa pohjoismaissa ja Hollannissa on saatu vastaavista malleista hyviä kokemuksia, puolue toteaa vaihtoehtobudjetissaan.

Lisäksi SDP tarkistaisi työkyvyttömyyden kriteereitä ja satsaisi työttömien terveystarkastuksien kautta työkykyyn.

SDP peruisi hallituksen päättämät ylimääräiset kelakorvaukset yksityislääkärikäynteihin. Sen mielestä olisi parempi kohdentaa lisärahoitus hyvinvointialueille.

Verotulot kasvaisivat 800 miljoonaa

Verotulot kasvaisivat SDP:n vaihtoehdossa reilut 800 miljoonaa euroa. Puolue muun muassa karsisi talouden uudistumista hidastavia verotukia esimerkiksi poistamalla aikaistetusti energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen.

Lisäksi se tukkisi verotuksen porsaanreikiä, laskisi maltillisesti pieni- ja keskituloisten palkansaajien ansiotuloverotusta ja peruisi solidaarisuusveron alarajan korotuksen. Puolue pitäisi matkakuluvähennyksen sekä oluen ja polttoaineen veroperusteet vuoden 2023 tasolla.

SDP:n vaihtoehdossa veroaste laskee puolueen mukaan vuodesta 2023.

Määrärahamuutoksien vaikutukset tasapainoon ovat vaihtoehtobudjetissa yhteensä 400 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat