Professori: Lisäaineet eivät ole epäterveellisiä

Toisin kuin moni kuluttaja luulee, lisäaineet eivät ole epäterveellisiä, sanoo professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Heinonen arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Niitä on esimerkiksi omenassa, puolukassa ja sitruunassa.Aineet myös tutkitaan tarkasti.

Lisäaineitakaan ei kuitenkaan saa nauttia kohtuuttomia määriä. Tosin Heinosen mukaan ihmisen on hankala syödä niin paljon, että lisäaineita tulisi yliannos.

Ainoat poikkeukset ovat nitriitti ja bentsoehappo: lapset voivat saada liikaa nitriittiä nakeista ja bentsoehappoa mehuista.

Monissa perinteisissä elintarvikkeissa on lisäaineita

- Omena: sakeuttamisaine E 440 pektiini

- Parmesan-juusto, merilevä, hiiva: E 621 natriumglutamaatti

- Sitruuna: säilöntäainetta ja happamuudensäätöainetta E 330 sitruunahappo

- Kananmunan keltuainen: E 322 lesitiini

- Rasvat (kasvi- ja eläinrasva): emulgointiaine E 471, rasvahappojen mono- ja diglyseridit

- Puolukka: E 210 bentsoehappo.

- Leivinjauhe: stabilointiaineet, E 450 fosfaatit ja E 500 karbonaatit

- Salaatti: nitraattia, josta voi muodostua E 250 nitriittiä

- Punajuuri: väriaine E 162 betalaiini

- Punaviini: väriaine E 163 antosyaanit

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat