Mainos

Professori äänestyslaiskuudesta: Kiima jäi syntymättä

Kuntavaalien alhainen äänestysprosentti kertoo, että vaalien huuma ja kiima jäi syntymättä, sanoo hallintotieteen professori Jari Stenvall.

Stenvallin mukaan politiikka ja isot vaikeat kysymykset eivät tavoittaneet kansalaisia.

Lapin yliopiston professori Stenvall pitää vaalien kiistattomana voittajana perussuomalaisia, mutta hänen mukaansa voitto oli enemmän tuhnu kuin jytky.

Kuntapolitiikkaan tulos tuo paljon uusia valtuutettuja. Stenvall toivoo, etteivät perussuomalaiset toisi kuntiin ylikriittistä otetta, sillä tulevalla valtuustokaudella on tarve isoille ratkaisuille.

"Kokoomus hyötyi taloustilanteesta"

Turun yliopiston politiikan tutkijan Erkka Railon mukaan kokoomus hyötyi kuntavaaleissa taloustilanteen heikkenemisestä, sillä puoluetta pidetään hyvänä taloudenhoitajana. Keskustaa puolestaan nosti Railon mukaan kuntien itsemääräämisoikeuden puolustaminen.

Hän arvioi, että SDP:n kannatuksen hyydytti sote-uudistuksen julkaisun viivästyminen. Perussuomalaisten kannatus taas lähti liukuun, kun EU:n talouskriisi jäi syrjään uutisista.

– Vaikuttaa siltä, että Euroopan unionin vastustaminen tuo ison osan kannatuksesta. Perussuomalaisten olisi löydettävä laajempi asiarepertuaari, jossa he voivat esiintyä uskottavasti, Railo arvioi.

Lisäksi perussuomalaisten ehdokaslistat olivat Railon mukaan monin paikoin laihoja.

Vaalien suurimpana yllätyksenä myös Railo pitää alhaista äänestysprosenttia. Hän arvioi, että ihmiset kokevat uudet kunnat vieraiksi, mikä heikentää äänestysintoa.

Politiikan tutkija Ville Pernaa arvioi Ylelle kuntavaalituloksen antavan hallitukselle mahdollisuuden jatkaa kunta- ja sote-uudistuksia.

-Koska kaikki isot puolueet hävisivät hieman, ei vaalituloksesta ole luettavissa dramaattista viestiä, totesi Pernaa Ylen aamulähetyksessä.

Pernaan mukaan hallitus voi näin ollen edetä suunnitelmissaan, kun vaalisuma on tältä erää ohi eikä vaalitaktisia paineita enää ole.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.