Prinssi Harry syytti Lontoon korkeimman oikeuden kuulemisessa brittihovia: "Epäilemättä salasi minulta pitkään tietoja"

Prinssi Harryn kohuelämäkerta on nyt julki – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta 13:56
Prinssi Harryn kohuelämäkerta puhuttaa – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta

Prinssi Harryn mukaan brittihovin "älä valita, älä selittele" -asenne johti myös siihen, että häneltä olisi pimitetty tietoja oikeuksistaan.

Prinssi Harry, 38, on tällä viikolla entisessä kotikaupungissaan Lontoossa osallistuakseen korkeimman oikeuden kuulemisiin salakuunteluun ja yksityisyyttä koskevassa asiassa. Prinssi Harry ja useat julkisuuden henkilöt, kuten Elton JohnSadie Frost ja Elizabeth Hurley ovat haastaneet oikeuteen Daily Mailin ja Mail on Sunday -lehtien kustantajan, jota syytetään laittomasta tiedonkeruusta.

Tiistaina 28. maaliskuuta Harry antoi oikeudessa todistajanlausuntonsa. Puheenvuoronsa aikana Harry kertoi muun muassa kuninkaallisten suosimasta asenteesta, joka hänet olisi aikoinaan "pakotettu omaksumaan", kun hän oli tekemisissä tiedotusvälineiden kanssa, kertoo People.

– Äitini kuoltua vuonna 1997, kun olin 12-vuotias, ja hänen kohtelunsa takia lehdistön taholta, on minulla ollut aina hankala suhde lehdistöön. Kuitenkin, instituution (eli kuninkaallisen perheen) jäsenenä käytäntönä oli, ettei koskaan saa valittaa eikä selitellä. 

– Vaihtoehtoa ei ollut, minut oli ehdollistettu hyväksymään se. Suurimmaksi osaksi hyväksyin kiinnostuksen julkisten tehtävieni hoitamiseen. 

Todistajanlausunnossaan Harry totesi, että kun hän alkoi seurustella nykyisen puolisonsa herttuatar Meghanin kanssa, hänen oma asenteensa muuttui. Prinssin mukaan tuolloin häntä alkoi häiritä kuninkaallisten suosima asenne, kun "kukaan ei ryhtynyt vastatoimiin Meghanin kohdattua ilkeitä, jatkuvia hyökkäyksiä, häirintää, tungettelevia ja joskus rasistisia artikkeleita". Harryn mukaan tilanne paheni Meghanin ensimmäisen raskauden ja pariskunnan esikoisen Archien syntymän myötä vuonna 2019.

Harry kertoi saaneensa tietää vuonna 2018, että hänellä oli mahdollisuus nostaa kanne News Group Newspapersia vastaan puhelimen hakkerointia koskien. Harry syytti hovia tiedon pimittämisestä. 

– Instituutio epäilemättä salasi minulta pitkään tietoja NGN:n puhelinhakkeroinnista, ja se on selvinnyt vasta viime vuosina, kun olen ajanut omaa vaatimustani erilaisten oikeudellisten neuvojen sekä edustuksen avulla. 

Vuoden 2020 alussa Harry ja Meghan vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttivat Pohjois-Amerikkaan. He asuvat nykyään Meghanin entisessä kotiosavaltiossa Kaliforniassa Archien ja kuopuksensa Lilibetin kanssa. 

– Ei ole liioiteltua sanoa, että kupla puhkesi sen suhteen, mitä tiesin vuonna 2020, kun muutin pois Yhdistyneestä kuningaskunnasta. 

Harryn mukaan asiasta ei liiemmin olisi keskusteltu kuninkaallisen perheen jäsenten kesken. Hän kertoi, että olisi tietoinen muistakin perheenjäsenistään sekä ystävistään, jotka olisivat joutuneet News Group Newspapersin "kohteiksi". 

Lausunnossaan Harry kertoi myös olevansa "syvästi huolissaan" Associated Pressin "vallan väärinkäytöstä". 

– Näkemäni todisteet osoittavat, että Associatedin toimittajat ovat rikollisia journalistien oikeuksin, minkä tulisi huolestuttaa meistä jokaista. Britit ansaitsevat tietää tämän salailun koko laajuuden, ja koen, että velvollisuuteni on paljastaa se.

Harryn ja muiden asianomistajien mukaan heitä olisi salakuunneltu muun muassa yksityisetsivien autoihin sekä koteihin asettamien kuuntelulaitteiden avulla, sekä heidän yksityisiä puheluitaan olisi tallennettu. Lisäksi syytösten mukaan asianomistajista olisi hankittu arkaluontoisia tietoja muun muassa sairaaloista ja hoitolaitoksista sekä heidän pankkitileilleen, luottotietoihin sekä muihin rahoitustapahtumiin olisi pyritty pääsemään käsiksi. 

Korkeimman oikeuden kuulemiset Lontoossa kestävät neljä päivää, joiden jälkeen tuomari päättää, eteneekö tapaus oikeudenkäyntiin. Associated Newspapers on kiistänyt syytökset ja kuvaillut niiden olevan "järjetöntä mustamaalausta".

Lue myös:

    Uusimmat