Pride-tapahtuma peruttiin Georgiassa äärioikeistomielenosoittajien hyökättyä tapahtumapaikalle

Pride-viikon järjestäjät syyttivät maan hallitusta osallisuudesta lauantaiseen hyökkäykseen. Hallitusta on pitkään syytetty siitä, että se tukee hiljaisesti homofobisia ja nationalistisia ryhmiä.

Georgiassa tuhannet äärioikeistomielenosoittajat hyökkäsivät Tbilisi Pride -viikon ohjelmaan kuuluneen tapahtuman järjestämispaikalle, ja järjestäjät joutuivat perumaan tapahtuman.

Lauantaille suunniteltu ulkoilmatapahtuma pääkaupunki Tbilisin ulkopuolella peruttiin sen jälkeen, kun mielenosoittajat hyökkäsivät tapahtumapaikalle, tuhosivat lavan ja polttivat sateenkaarilippuja, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Mariam Kvaratskhelia kertoi toimittajille.

Hänen mukaansa poliisi ei ollut yrittänyt estää tapahtumapaikalle hyökänneitä.

– Tapahtumapaikka on evakuoitu, ja kukaan ei vahingoittunut, hän lisäsi.

Homoseksuaalisuuteen liittyy edelleen todella voimakas stigma Georgiassa, missä vaikutusvaltainen ortodoksikirkko on ottanut sosiaalisissa kysymyksissä yhteen länsimaita kohti kallellaan olevien poliittisten puolueiden kanssa.

"Hyökkäyksestä sovittu sisäministeriön kanssa"

Tbilisi Pride -viikon järjestäjät ovat syyttäneet maan hallitusta osallisuudesta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastustavien väkivaltaisten ryhmien toimintaan. Järjestäjien mukaan hyökkäys oli ennalta koordinoitu ja siitä oli sovittu etukäteen maan sisäministeriön kanssa.

Sisäministeriö puolestaan sanoi, että äärioikeistomielenosoittajat olivat onnistuneet kiertämään poliisien eristystoimet ja saavuttamaan tapahtumapaikan.

– Olemme onnistuneet evakuoimaan Tbilisi Pride -tapahtuman järjestäjät, varasisäministeri Alexandre Darakhvelidze sanoi.

Interpress-uutistoimiston mukaan useita hyökkääjiä on otettu kiinni.

– (Hallinnon) on taattava, että pride-festivaali järjestetään turvallisesti, Georgian presidentti Salome Zurabishvili sanoi.

– Sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat perusoikeuksia, eikä niiden loukkaamista voida hyväksyä, hän lisäsi.

Homofobisia hyökkäyksiä Tbilisissä aiemminkin

Maan hallitusta on pitkään syytetty siitä, että se tukee hiljaisesti homofobisia ja nationalistisia ryhmiä. Samaiset ryhmät perinteisesti tukevat hallitsevaa Georgian Dream -puoluetta, ja ovat järjestäneet mielenosoituksia länsimielisiä oppositiopuolueita vastaan.

Vuonna 2019 sadat äärioikeistoaktivistit polttivat sateenkaarilippuja Tbilisissä protestoidakseen Oscar-ehdokkuudenkin saaneen homoteemaisen elokuvan esittämistä vastaan.

Vuonna 2013 tuhannet ortodoksisen kirkon ultrakonservatiiviset kannattajat puolestaan keskeyttivät Tbilisissä kansainvälisen homofobian vastaisen päivän kunniaksi järjestetyn kokoontumisen.

Aktivistien piti nousta poliisin tarjoamiin linja-autoihin paetakseen väkijoukkoa, joka ajoi heitä takaa ympäri Tbilisin pääaukiota. Aktivisteja jahdanneet ihmiset heittivät kiviä, rikkoivat ikkunoita ja esittivät tappouhkauksia.

Georgia dekriminalisoi homoseksuaalisuuden vuonna 2000, ja maassa on otettu käyttöön syrjinnän vastaisia lakeja vuosina 2006 ja 2014.

Lue myös:

    Uusimmat