Mainos

Presidentti Niinistön uudet asumiskuviot: Puolen miljoonan kivitalo vaihtuu Mäntyniemeen

Tasavallan presidentiksi valitun Sauli Niinistön elämässä tapahtuu nyt paljon muutoksia. Yksi suuri muutos liittyy asumiseen.

Tähän asti Niinistö on asunut puolisonsa Jenni Haukion kanssa Espoon Laaksolahdessa, josta he ostivat 176-neliöisen kaksikerroksisen kivitalon vuonna 2009. Talosta maksettiin 580 000 euroa, mutta tuolloin uutisoitiin talon alkuperäisen pyyntihinnan olleen yli 100 000 euroa enemmän.

Keittiön ja olohuoneen lisäksi talossa on kolme makuuhuonetta. Sisäänkäyntiä koristavat valkoiset pylväät ja hyvin hoidetussa puutarhassa on suihkulähde.

Niinistö asui aikaisemmin kerrostaloasunnossa Espoon Kivenlahdessa ja Haukio Helsingin Töölössä, Olympiastadionin välittömässä läheisyydessä. Laaksolahdesta löytynyt kivitalo on siis vuonna 2009 avioituneen pariskunnan ensimmäinen yhteinen koti.

Presidentin käytössä 1 400 neliötä

Pariskunnan toinen yhteinen koti on vuonna 1993 valmistunut presidentin virka-asunto Mäntyniemi, joka sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Valtio hankki 2,8 hehtaarin maa-alueen vuonna 1983, mutta rakennustyöt aloitettiin vasta vuonna 1989. Tässä välissä oli järjestetty yleinen arkkitehtikilpailu, jonka voitti Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kiillemoreeni.

Mäntyniemi on ensimmäinen Suomen tasavallan presidentille rakennettu virka-asunto.

Jos tilava on Laaksolahden asunto, niin Mäntyniemessä sitä tilaa vasta riittääkin. Suurella tontilla sijaitsee kolme rakennusta. Asuinrakennuksessa ovat varsinaiset asuintilat 680 neliötä, edustustilat 916 neliötä ja toimistotilat 424 neliötä. Neliöitä Mäntyniemessä on siis kaikkiaan yli 2 000. Alueella on myös pieni porttirakennus ja talousrakennus.

Asuinrakennuksesta presidentillä on käytössään asunto-, työ- ja edustustarkoituksiin 1 400 neliötä. Koti eli yksityispuoli sisältää hallin, olohuoneen, ruokailuhuoneen, presidentin 40 neliön makuuhuoneen ja presidentin puolison 16 neliön makuuhuoneen ja puolison työhuoneen. Yksityispuolella on lisäksi kaksi muuta makuuhuonetta, keittiö ja sauna pulahdusaltaineen.

Mäntyniemen edustuspuoli käsittää sisääntulohallin, 24 hengen ruokasalin, pari salonkia, presidentin työhuoneen, neljä muuta työhuonetta aputiloineen sekä keittiön.

Kahdeksan takkaa lämmittää Mäntyniemeä

Presidentin työhuoneen yläpuolella on parveke, joka toimii muun muassa kirjastona. Mäntyniemen toimistosiivessä on yhdeksän työhuonetta.

Lämmittämistä riittää myös talon takoissa, joita on peräti kahdeksan.

Muut tilat ovat presidentin kanslian käytössä tai varattu huolto-, varasto- ja teknisiksi tiloiksi.

Mäntyniemen rakennuskustannukset olivat yli 35 miljoonaa euroa, ja ne nousivat huomattavasti alkuperäisestä kustannusarviosta.

Muita presidentin virka-asuntoja ovat Presidentinlinna Helsingin Kruununhaassa Kauppatorin välittömässä läheisyydessä sekä kesäasuntona toimiva Kultaranta Naantalissa.

Mäntyniemen tiedot: Tasavallan presidentin kanslian verkkosivut

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.