Presidentti Niinistö Butshan tapahtumista: "Rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta" – maailma järkyttyi venäläisjoukkojen tuhotyöstä

Ovatko Butshassa paljastuneet kauheudet sotarikoksia, Helena Ranta? 9:29
Katso myös: Ovatko Buchasta paljastuneet kauheudet sotarikoksia, Helena Ranta?

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat olevansa järkyttyneitä venäläisjoukkojen Butshassa ja muualla Ukrainassa tekemistä julmuuksista. Myös lukuisat muut kotimaiset ja ulkomaiset poliitikot ja vaikuttajat ovat ottaneet kantaa asiaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Useiden länsimaiden ja EU:n johtajat vaativat mahdollisten sotarikosten tutkimista Ukrainassa viikonloppuna sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli järkyttäviä tietoja venäläisjoukkojen tekemistä julmuuksista niiden vetäydyttyä Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

Ukrainan pohjoisosista vetäytyvät venäläisjoukot ovat jättäneet jälkeensä ruumiita ja valtavia tuhoja.

Sauli Niinistö kertoo Facebookissa raporttien Venäjän armeijan toimeenpanemista raakuuksista ja siviilien surmaamisesta Ukrainassa järkyttävän häntä syvästi. 

– Butšassa, Irpinissä ja muualla Ukrainassa rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta. Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen roolia tutkinnassa, Niinistö kirjoittaa päivityksessään.

Sanna Marin vaatii tviitissään sotarikollisia tuomiolle.

– Olemme järkyttyneitä niistä julmista ja raakalaismaisista teoista, joita on raportoitu venäläisjoukkojen vetäydyttyä Butšan alueelta ja muualta Ukrainasta, Marin kirjoittaa. 

–Emme sulje silmiämme, emme vaikene, emme unohda. Sotarikokset on tutkittava ja niihin syyllistyneet saatava vastuuseen.

"On aika eristää presidentti Putinin Venäjä täysin"

Entisen pääministerin Alexander Stubbin mukaan Venäjä ja Vladimir Putin olisi eristettävä muusta maailmasta täysin.

– On aika eristää presidentti Putinin Venäjä täysin. Lopetetaan kaasun ja öljyn tuonti heti. Aloitetaan sotarikosten tutkinta. 

– Maailma ei voi katsoa sivusta näitä julmuuksia ilman välittömiä seurauksia.

Saksan ulkoministeri Annalea Baerbock toteaa tviitissään kuvien Butchasta olevan sietämättömiä.

– Putinin väkivalta tuhoaa viattomia perheitä, eikä se tunne rajoja.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupaa Twitterissä Venäjälle lisää pakotteita ja Ukrainalle lisää tukea.

Hän sanoo olevansa järkyttynyt valokuvista, joita on tullut julki venäläisjoukkojen tekemistä julmuuksista näiden vetäydyttyä Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

Michel käyttää tviitissään aihetunnistetta Butshan verilöyly, joka viittaa Butshan kaupungissa ilmi tulleisiin väkivaltaisuuksiin.

Eurooppa uhkuu tukea Ukrainalle

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell niin ikään vakuuttaa Twitterissä EU:n jatkavan tukeaan Ukrainalle. Hän onnittelee Ukrainaa Kiovan seutujen vapauttamisesta ja sanoo olevansa järkyttynyt Venäjän joukkojen karmeista teoista.

–  EU auttaa Ukrainaa sotarikosten dokumentoinnissa, hän kirjoittaa ja lisää, että kaikki tapaukset on vietävä YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen (ICJ).

Samanlainen viesti oli Euroopan komission puheenjohtajalla Ursula von der Leyenillä, joka sanoo tviitissään riippumattoman tutkinnan olevan tarpeen. Hänkin lupaa, että sotarikosten tekijät asetetaan vastuuseen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken toteaa kuvien Butshasta olevan kuin ”isku palleaan”. Hän otti asiaan kantaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Tarkoituksellinen verilöyly

Nopeasti vetäytyneiden venäläisjoukkojen jättämät jäljet ovat järkyttäneet laajalti, ja Venäjän poliittisia ja sotilaallisia johtajia on vaadittu tilille teoista.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kutsuu Twitterissä siviilien surmaamista Butshassa "tarkoitukselliseksi verilöylyksi" ja sanoo venäläisten pyrkivän "eliminoimaan" niin monta ukrainalaista kuin he suinkin pystyvät.

– Meidän on pysäytettävä heidät ja potkittavat heidät ulos (Ukrainasta). Vaadin uusia, murskaavia G7-pakotteita NYT, Kuleba kirjoittaa.

Venäjä kiistää verilöylyn

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot eivät ole surmanneet siviilejä Butshassa Kiovan lähistöllä. 

Venäjä myös tyrmäsi Butshasta saatujen uutiskuvien todenperäisyyden ja kutsui niitä Ukrainan hallinnon "tuotoksiksi länsimaiselle medialle" ja "jälleen uudeksi provokaatioksi". 

Lue myös:

    Uusimmat