Porissa kaupataan erikoista "hobittitaloa" – omistaja paljastaa MTV Uutisille, mistä idea poikkeukselliseen rakennukseen sai alkunsa

1:05

Porin Lattomerellä myynnissä oleva omakotitalo on kuin suoraan Hobitti-elokuvasta. Talon rakentanut pariskunta kertoo MTV Uutisille, mistä ajatus taloon sai alkunsa.

Myynti-ilmoituksen mukaan talossa on kolme huonetta ja 81 asuinneliötä. Talo on rakennettu osittain maakummun alle. Viralliselta nimeltään maakumpu on maisemoitu viherkatto.

Talon myyntihinta on 395 000 euroa, mikä on Porin hintatasolla poikkeuksellisen paljon.

Asunnon myynti-ilmoituksesta tuli välittömästi julkaisemisensa jälkeen hitti sekä Etuovi.comissa että Oikotiellä. Talon myynnistä ensimmäisenä uutisoinut Satakunnan Kansa luonnehti taloa hobittikylän taloksi.

Idea sai alkunsa saunasta

Talon omistaa Karjalasta kotoisin oleva pariskunta. Heille vertaukset hobittien asumuksesta tulivat täysin puskista.

– Ei me koskaan olla nähtykään niitä filmejä, eikä tiedetty mistään hobiteista. Se oli täysin uutta meille.

Taloa katsoessa kieltämättä tulee mieleen J.R.R. Tolkienin tarinoista tutut hobittien asumukset. Mutta jos idea taloon ei lähtenyt Tolkienin tarinoista, niin mistä?

Omistajan mukaan ajatus Porin Lattomerellä sijaitsevan talon rakentamiseen sai alkunsa Eurasta, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Porista luoteeseen.

Pariskunta oli tuolloin hiljattain ostanut itselleen ison tontin Lattomereltä. Alkuperäisenä tarkoituksena tontille oli rakentaa hirsimökki.

Suunnitelmiin tuli muutos, kun pariskunta oli Eurassa katsomassa erään yrityksen rakentamia holvisaunoja. Ne ovat osittain maan alle rakennettuja maasaunoja.

Pariskunta innostui näkemästään. He halusivat, että heidän ostamalleen tontille rakennettaisiin samanlainen.

– Sitten meille esiteltiin myös heidän tekemänsä vapaa-ajan asunto ja lähdettiin taistelemaan, että saataisiin myös Poriin tällainen.

Pariskunta hoiti rakennusvalvonnan kanssa luvat kuntoon, ja holvisaunojen valmistaja ryhtyi rakentamaan tontille pariskunnalle asuintaloa samalla rakennustekniikalla kuin holvisaunatkin oli rakennettu.

Rakennusurakka ei ollut helppo, sillä rakentajalla ei ollut aiempaa kokemusta asuinkiinteistöjen rakentamisesta. Urakka oli valmis vuonna 2014.

Myyntihinta ei kata rakennuskuluja

Rakentaminen tuli pariskunnalle kalliiksi. Omistajan mukaan hintaa tuli yhteensä noin 450 000 euroa, siis paljon enemmän kuin myynti-ilmoituksessa pyydetty 395 000 euroa.

– Ei se millään riitä kattamaan rakennuskustannuksia. Mutta tämän päivän hinta piti laittaa, ei sille mitään mahda.

Rakennuksessa on kolme huonetta ja 81 asuinneliötä. Sen lisäksi rakennukseen kuuluu erillinen hirrestä rakennettu pihasauna ja autokatos. Kaupan päälle tulee maata reilusti, sillä tontin koko on puoli hehtaaria.

– Ihanaa mennä hirsimökkiin, kun me ollaan Karjalasta kotoisin. Siellä tulee meidän karjalaisuus esiin.

Omistajat ovat asuneet talossa todella tyytyväisinä. Omistaja kehuu etenkin talon esteettömyyttä ja toimivaa ilmastointia.

– Siellä kaikki on yhdessä tasossa, eikä ole kynnyksiä.

Päätös luopumisesta ei ollut helppo

Talon omistava pariskunta on jo iäkäs, ja terveyskin reistailee. Sen vuoksi heidän oli laitettava talo myyntiin ja muutettava kaupunkiin lähemmäs palveluita. Päätös oli vaikea, eikä talosta luopuminen ole helppoa.

– Tämä on sitä, että me ollaan saatu se mitä ollaan haluttu. Meidän unelma on täyttynyt työn jälkeen.

Talo on saanut runsaasti näkyvyyttä mediassa. Omistajille median suuri huomio on tullut yllätyksenä. Runsaasta julkisuudesta huolimatta ostajaehdokkaita ei vielä ole ilmaantunut.

– Julkisuus on tästä vaan kiinnostunut, mutta ostajista ei ole vielä kuulunut mitään, omistaja toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja