Mainos

Tuore tilasto julki: Näissä kaupungeissa asuntojen hinnat nousivat – ja näissä ne laskivat

18:45
Haluatko onnistua asuntosijoittajana? Katso Markkinaraadin keskustelu aiheesta videolta!

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan isoissa kasvukeskuksissa, ilmenee Tilastokeskuksen neljännesvuositiedoista.

Heinä-syyskuussa asuntojen hinnat nousivat Helsingissä 2,9 prosenttia, Tampereella 2,4 prosenttia ja Turussa 3,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Sen sijaan Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa hinnat laskivat suunnilleen kaksi prosenttia. Kuopiossa laskua kertyi suurista kaupungeista eniten eli 4,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Asuntohinnat eriytyivät myös pääkaupunkiseudun sisällä. Vaikka Helsingissä hinnat jatkoivat ripeää nousuaan, niin Espoossa ja Vantaalla kirjattiin laskua runsaat puoli prosenttia vuoden takaisesta.

Maakuntakeskusten reuna-alueilla hinnat luisuvat

Asuntolainoihin erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus katsoo tuoreiden tietojen kertovan, että asuntomarkkinat seuraavat omia paikallisia polkujaan.

Brotherus toteaa asuntohintojen nousevan yhä pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta "muuttotappioalueilla on hiljaista ja huolet heräävät".

– Itä-Suomessa kauppamäärät ovat tippuneet entisestään ja hinnat laskivat esimerkiksi Pohjois-Karjalassa viisi prosenttia, kun aluetalouden myötätuulessa seilaavassa Turussa hinnat nousivat kolme prosenttia edellisvuodesta, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa hintojen kääntyneen laajasti laskuun Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Vaasan, Lappeenrannan, Lahden ja Hämeenlinnan reuna-alueilla.

– Yhtäaikainen ja laaja käänne herättää huolia pienempien kasvukeskusten tulevaisuudesta, Brotherus sanoo.

Hänen mukaansa pienempien maakuntakaupunkien näkymiä heikentävät väkiluvun kitsas kehitys ja syntyvyyden jyrkkä lasku.

– Mikäli väestö vähenee, ei Suomeen mahdu montaa kasvukeskusta pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun lisäksi.

Hintanousu hitaampaa Helsingin itä- ja pohjoisosissa

Asuntojen hintakehityksessä on huomattavia eroja myös kaupunkien sisällä, kertovat Tilastokeskuksen asiantuntijat Tieto&trendit-sivustolla.

Helsingin keskusta-alueella hinnat ovat kohonneet vuodesta 2015 lähes 20 prosenttia. Samaan aikaan Itä- ja Pohjois-Helsingissä hintanousu on jäänyt noin kuuteen prosenttiin. Tilastokeskuksen mukaan vastaava kehitys on nähtävissä myös Tampereella ja Turussa.

– Vantaan kalleimmalla alueella hinnat ovat nousseet noin viisi prosenttia, kun taas osassa Vantaata hinnat ovat hieman laskeneet, kirjoittavat asiantuntijat.

Porin keskusta-alueella vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2015 noin kolme prosenttia, mutta kauempana keskustasta pudotusta on kertynyt lähes 12 prosenttia.

Helsingissä vanhoista osakeasunnoista maksettiin kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin 4 320 euroa neliöltä. Tampereella keskihinta oli 2 497 euroa, Turussa 2 077 euroa ja Oulussa 1 763 euroa neliöltä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja